top of page
  • Observer

Lula: eisen EU vormen een bedreiging


President Luiz Inácio Lula da Silva noemde de eisen van de Europese Unie (EU) voor de afronding van een overeenkomst met Mercosur een bedreiging. Lula sprak op de top voor een nieuw wereldwijd financieel pact in Parijs en eiste dat handelsovereenkomsten eerlijker worden.


“Ik sta te popelen om een ​​akkoord af te sluiten met de Europese Unie, maar dat zal niet kunnen. De aanvullende brief die door de EU is opgesteld, staat het afsluiten van een akkoord niet toe. We gaan een passend antwoord opmaken en sturen, maar er moet gepraat worden.”


"Het kan niet dat we een strategisch partnerschap hebben met een aanvullende brief waarin een van de partners wordt bedreigd. Hoe gaan we dit oplossen?" vroeg Lula, zittend naast de gastheer van het evenement, de Franse president Emmanuel Macron.


In zijn toespraak verwees Lula naar de opbouw van de EU als een democratisch erfgoed van de mensheid. “Na twee wereldoorlogen lukt het jullie om de Europese Unie op te bouwen, een parlement op te richten, te leven met meningsverschillen, maar met de mogelijkheid om de dingen democratisch te bespreken. Dat is wat ik wil voor Zuid-Amerika”.


"Wij willen nieuwe blokken oprichten om met de EU te onderhandelen. En dan, met verontschuldigingen aan de Wereldbank en het IMF, moeten we de werking herzien. Er zal meer geld nodig zijn, nieuwe leiders, meer mensen die deelnemen aan die leiding. Dat kunnen niet dezelfde zijn als de huidige".


“Beste kameraad Macron, bedankt voor deze ontmoeting. En bereid je maar voor, want ik ben bereid om nog meer te vechten in de komende drie jaren dat ik president ben van Brazilië. Bedankt en veel geluk", zo besloot Lula.


Agência Brasil


Foto: Ricardo Stuckert/PR

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page