top of page
  • Observer

Lula gaat naar São Paulo

ALUL

Update woensdagavond: Het STF gaat in (met een meerderheid van de stemmen) op het bijkomend verzoek van de verdediging om een overplaatsing af te wijzen zolang er nog geen definitief oordeel werd gevestigd over de habeas corpus door hetzelfde hof, en ook dat de ex-president het recht voorbehouden wordt om in een grotere cel te verblijven, zoals nu in Curitiba. Lula blijft dus voorlopig nog in Curitiba.

Rechter Carolina Lebbos, verantwoordelijk voor de uitvoering van de straf die ex-president Lula opgelegd kreeg in Curitiba, stond vandaag toe dat hij mag overgebracht worden naar São Paulo. Lula zit opgesloten in het hoofdzetel van de federale politie in die stad, sinds april 2018.

De overplaatsing van de ex-president naar een andere strafinrichting gebeurt op verzoek van de federale politie die als reden opgeeft dat de normale werking en diensten van het orgaan gehinderd worden door de voortdurende aanwezigheid van Lula-aanhangers, in de directe omgeving van het gebouw. Als tweede reden worden de grote uitgaves aangehaald om de middelen te financieren die het grote aantal bezoekers in goede banen moeten leiden.

“Met betrekking tot de plaats van de hechtenis, wordt er elke dag een zware last opgelegd aan de federale politie, zowel in termen van personeel als geldelijke middelen”, aldus rechter Carolina Lebbos, eraan toevoegend: “De huidige situatie brengt alsmaar meer schade toe aan het algemeen belang”.

Door haar besluit gaat de rechter in op een verzoek van de verdediging van Lula die argumenteert dat het recht heeft om in de deelstaat te verblijven, nabij zijn sociale en familiale kringen.

Het openbaar ministerie (MPF) manifesteerde zich eerder tegen de overplaatsing met, naast andere argumenten, dat Lula nog moet terechtstaan in Paraná in andere strafzaken. Lebbos zegt echter dat deze processen al lopende zijn, maar dat dit niet langer een verblijf in Curitiba verrechtvaardigt.

De magistraat bepaalde eveneens dat er rekening moet gehouden worden met de bijzondere situatie van de ex-president wiens veiligheid door de staat moet gegarandeerd worden, in een daarvoor geschikte instelling. De advocaten van Lula eisen dat hij het recht moet behouden op een verblijf in een groter lokaal, net zoals in Curitiba. De nieuwe locatie werd nog niet bekendgemaakt.

Lula-aanhangers houden vol dat de president al enkele maanden recht heeft op een halfopen regime, en verwijzen naar artikel 387, paragraaf 2 van de strafwetgeving.

Bron: Agência Brasil

Foto: Archief Agência Brasil

#SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #CarolinaLebbos #Curitiba #Lula #Parana

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page