top of page
  • Observer

Lula gaat zijn eigen gang


"Het Westen hoopte op een partner, maar Lula heeft andere plannen", zo kopt de Washington Post.


Het was te verwachten dat de uitspraken van Lula en zijn China-reis niet zo best onthaald worden in de Verenigde Staten.


De Amerikaanse krant publiceerde gisteren een artikel met kritiek op het bezoek van president Lula aan China. De krant ontleedt de houding van Lula in de drie eerste maanden van zijn regering en concludeert dat zijn beleid tegen dat van het Westen is. Het artikel benadrukt dat de president de inval van Rusland in Oekraïne niet wil veroordelen, dat hij oorlogsschepen uit Irak laat aanmeren in Rio de Janeiro en een raadgever (Celso Amorim) naar Venezuela stuurde om er afgevaardigden van de dictatuur te ontmoeten.


Volgens de krant reist Lula naar China op een moment dat "er spanningen zijn tussen Washington en Peking", en stelt ook dat Brazilië de Chinezen helpt door hen aan te moedigen hun eigen munt te gebruiken in plaats van de dollar, dit "om de door de Verenigde Staten geleide internationale orde te doorbreken".


Nog steeds volgens de Washington Post, voedde de verkiezing van Lula het optimisme dat Brazilië een "partner zou kunnen zijn bij het bevorderen van democratische normen" op het westelijk halfrond.


“Maar in plaats daarvan herinnert Lula de wereld aan zijn benadering van buitenlands beleid – die, in overeenstemming met zijn eerste termijn, prioriteit geeft aan pragmatisme en dialoog, en zich weinig zorgen maakt over de vraag of dit Washington of het Westen tegenwerkt".


De tekst bekritiseerde ook het economische blok gevormd door Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (Brics). “Geen van deze landen legt momenteel sancties op aan Rusland”, zo staat er te lezen. Het rapport citeerde ook een verklaring van de Chinese ambassadeur in Brazilië, Zhu Qingqiao, die de Bric-landen omschreef als "een katalysator voor het veranderen van het mondiale bestuurssysteem".


"Peking prees het bezoek van Lula als een kans om Xi Jinping's drive om China te positioneren als de leider van een wereldorde die niet wordt beperkt door Washington, vooruit te helpen."


The Washington Post


Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert/PR


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page