top of page
  • Observer

Lula geblokkeerd

TSE-31-08-2018

Na een lange zitting van meer dan negen uur, besloten 6 van de 7 rechters van het kiestribunaal TSE om de kandidatuur van ex-president Lula te weigeren. Hierdoor mag Lula niet meer verschijnen in de verkiezingspropaganda, uitgezonden op de radio & televisie, vanaf vandaag, dit tot dat de arbeiderspartij (PT) officieel een vervanger bekendmaakt. Lula’s naam en foto moeten ook verwijderd worden uit de elektronische verkiezingsurne. De partij krijgt tien dagen tijd om een vervanger aan te duiden.

De ministers van het TSE besloten ook dat de verkiezingsprogramma’s mochten doorgaan, maar dan enkel met de huidige kandidaat vicepresident Fernando Haddad.

Relator Luis Roberto Barroso stemde als eerste tegen Lula’s deelname, gebaseerd op de wet Ficha Limpa (zuiver strafblad) die zegt dat een veroordeelde geen politiek mandaat mag uitoefenen. Ministers Jorge Mussi, Og Fernandes, Admar Gonzaga en voorzitster van het hof, Rosa Weber, volgden Barroso. Edson Fachin was de enige die stemde in het voordeel van Lula en baseerde zijn mening op de aanbeveling van de raad voor mensenrechten van de VN waarin staat dat Lula wel moet kunnen deelnemen.

Lula’s verdediging pretendeert in beroep te gaan bij het STF (Supremo Tribunal Federal). Zijn advocaten gebruiken hiervoor hetzelfde argument, de aanbeveling van de raad voor mensenrechten.

Er rest de PT niets anders meer dan zo snel mogelijk te kiezen voor een alternatief, afgezien van de de beroepen die de verdediging zeker zal indienen. De verkiezingspropaganda via radio en TV begon gisteren en het is fundamenteel voor de partij om ervoor te zorgen dat het potentieel van stemmenoverdracht (van Lula op Haddad) maximaal benut wordt, voor het te laat is. Indien de partij geen grove fouten begaat, dan bestaat er een kans dat Fernando Haddad de tweede ronde haalt. Wat dan zal gebeuren, blijft vooralsnog een raadsel.

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#TSE #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #LuísRobertoBarroso #FichaLimpa #Lula #RosaWeber #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page