top of page
  • Observer

Lula, het vervolg

Lula-Futebol

Over de succesvolle Netflix serie House of Cards waren in Brazilië uitspraken te horen als “De Braziliaanse politieke werkelijkheid is spannender”. De novela Lula bevat wel een aantal elementen waarop een nieuwe serie zou kunnen gebaseerd worden. Hieronder een samenvatting van de vorige aflevering en de nieuwste ontwikkelingen in de volgende episode(s). Het is goed om er bij te vermelden dat op ieder moment wijzigingen kunnen opduiken in het script.

Vandaag had normaal gesproken een zitting van het 2de panel van het STF moeten plaatsvinden om te oordelen over een verzoek tot vrijlating van de ex-president. Rechter Maria de Fátima van de 2de instantie in Porto Alegre gooide vorige week roet in het eten door het beroep af te wijzen waardoor relator Edson Fachin (STF) zich verplicht zag om een monocratische beslissing te nemen en om het oordeel over dat beroep te annuleren. Het vorige beroep van Lula’s advocaten werd wel goedgekeurd en naar het STJ (het 2de hoogste gerechtshof van het land) gestuurd. Het STJ oordeelde negatief en de advocaten dienden een 2de beroep in, bedoeld voor het Supremo Tribunal Federal (STF). Dergelijke beroepen moeten vooraf aanvaard worden door de rechtbank van tweede aanleg, en dat was tot nog toe niet gebeurd. De advocaten dienden het niettemin in bij het STF, het oordeel kwam op het programma maar werd geschrapt door de relator Edson Fachin, tot zover de korte inhoud van de jongste episode.

Vervolg

Uiteraard liet de verdediging van Lula het hier niet bij en diende een nieuw beroep in bij het STF met het verzoek om het besluit van rechter Fachin te herzien, inclusief dat het oordeel zou gevormd worden door het 2de panel, goed wetend dat de meerderheid van dat 2de panel Lula zou vrijlaten, of minstens zijn opsluiting in de cel zou omzetten naar huisarrest. Terzijde: het is nog altijd niet duidelijk of Lula dat wil of niet. Volgens advocaat Cristiano Zanin kan daar geen sprake van zijn omdat Lula volledige vrijheid eist en beweert dat hij totaal onschuldig is.

Edson Fachin liet geen gras groeien over het nieuwe verzoek en schoof de hete aardappel meteen door naar het voltallige hof i.p.v. het 2de panel van dat hof. Echter, de rechters van het Supremo Tribunal Federal gaan in vakantie en hervatten hun zittingen pas in augustus. Bovendien moet de openbare aanklaagster Raquel Dodge eerst haar zegje doen over het verzoek. Na al die formaliteiten kan voorzitster (van het STF) Cármen Lúcia het onderwerp op het programma plaatsen, “ergens” in augustus.

De PT blijft vasthouden aan de kandidatuur van Lula als president, en moet hem ten laatste op 15 augustus hiervoor laten registreren bij het kiestribunaal (TSE). M.a.w. spannende tijden maar niet echt. Het is zo goed als zeker dat zijn registratie zal geweigerd worden omdat hij veroordeeld werd en dus onder de wet “Ficha Limpa” valt. Ook een beroep hieromtrent bij het TSE maakt weinig of geen kans op aanvaarding.

Voor Brazilië betekent dit alles een bizarre situatie. Voor de PT zal het resultaat van al die manoeuvres eerder kortstondig zijn, zelfs indien Lula een alternatieve kandidaat aanwijst en gesteld dat die zou winnen. Immers, een president is machteloos zonder de medewerking van het parlement en andere politieke partijen. Lula zelf heeft er wel voordeel bij, met name het behoud van zijn mythologische reputatie, ontstaan rond zijn arrestatie en de afzetting van zijn pupil Dilma Rousseff.

Foto: Fotos Públicas - Paulo Pinto

#TSE #BraziliëNieuwsOnline #HouseofCards #Netflix #FichaLimpa #Lula #CarmenLúcia #CristianoZanin #EdsonFachin #STF #DilmaRousseff #RaquelDodge

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page