top of page
  • Observer

Lula: Ik sluit niet uit dat de PT niet meedoet in 2022

LLA

Voor de eerste keer sinds hij vrijgelaten werd, zegt ex-president Lula dat de PT mogelijk niet deelneemt aan de presidentsverkiezingen met een eigen kandidaat. Maar… er is een maar: dat kan enkel gebeuren als een andere oppositiepartij tegen Jair Bolsonaro uitpakt met een kandidaat met betere resultaten in de peilingen van de stemintenties.

Wat wil dat zeggen? Weinig. Of veel. Meer dan een derde van het Braziliaanse electoraat stemden al in de eerste ronde voor een PT-presidentskandidaat sinds 1994. In dat jaar ging het om 27,7%, in 1998 om 31,7%, 46,4% in 2002, 48,6% in 2006, 46,9% in 2010 en 41,6% in 2014. De verkiezingen van 2018 waren een apart geval.

Lula zat in de cel. De PT lag toen onder een hevig Lava Jato bombardement door het Petrolão schandaal. Fernando Haddad werd op de valreep gelanceerd en kreeg nauwelijks tijd om zijn campagne voor te bereiden. Toch kreeg hij 29,2% van de stemmen in de eerste ronde. In de tweede haalde hij 44,8% tegen 57% voor Bolsonaro.

Wat zegt Lula nu?

“Ik acht het perfect mogelijk dat de volgende verkiezingen verlopen zonder een kandidaat van de PT. Onze partij kan een kandidaat vicepresident hebben, dat is wat anders. Het is zo dat er een kandidaat moet zijn die bekwaam is om de partijen het respect te geven wat ze verdienen. De PT is nog altijd de grootste linkse partij van Latijns-Amerika”.

En hij stelt een andere voorwaarde opdat de PT een kandidaat van een andere partij zou steunen in de eerste ronde:

“Men mag niet willen dat de PT de grootheid, die het volk ons gaf, zomaar voor niets opgeeft. Ofwel komt men op de proppen met een kandidaat die groter en sterker is dan de PT, ofwel bestaat er geen kans. Om naar de tweede ronde te gaan, moet je het eerst maken in de eerste. Als je niet door de eerste ronde geraakt, is het afgelopen”.

Anders gezegd: de arbeiderspartij is enkel bereid geen eigen kandidaat te lanceren indien er een andere naam uit de oppositie opduikt met meer stemintenties in de peilingen. Kan dat? Ja dat kan. Maar alle vorige verkiezingen in aanmerking genomen, zal dat niet gemakkelijk zijn. De PT beschikt over een honkvast electoraat.

In gesprekken met andere partijleden van de directie van de partij, herinnerde Lula eraan dat hij in oktober 2022 78 zal zijn. Indien hij toegelaten wordt als kandidaat en de verkiezingen zou winnen, dan regeert hij tot zijn 82ste, en daar wil hij niet aan denken. Lula wil trouwen en genieten van de rest van zijn dagen. Tenminste zo zegt hij. Maar weinigen geloven hem.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#Petrolão #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #LavaJato #JairBolsonaro #PT #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page