top of page
  • Observer

Lula is er nog niet

LulaElec2022

Arme evangelische vrouwen beïnvloeden alvast de uitslag van de komende verkiezingen: zij zullen Bolsonaro naar de tweede ronde sturen. Het gaat om een groep kiezers, bestaande uit drie kenmerken, terug te vinden in de peilingen: laag inkomen, vrouwelijke kiezers en godsdienstig.

De jongste onderzoeken wijzen uit dat Bolsonaro er begint in te slagen om een nederlaag in de eerste ronde te vermijden. Het huidige plaatje laat zien dat hij enkel zou verliezen in de tweede ronde, mochten de verkiezingen aanstaande zondag plaatsvinden. Die tweede ronde komt er in werkelijkheid pas over 9 zondagen.

Lula behoudt zijn voorsprong op Bolsonaro bij vrouwen, kiezers met een laag inkomen en uit het noordoosten van het land. Anderzijds speelt Bolsonaro, ook al wordt hij het meeste afgewezen, gelijkspel in zwaar doorwegende kiesregio’s (zuiden en zuidwesten), en bij evangelische gelovigen, dit terwijl de recuperatie van de economie hem tot op een bepaalde hoogte helpt bij de groep van lage inkomens.

Met andere woorden, zelfs met een zekere achterstand, slaagt de huidige president erin om het segment arme evangelische vrouwen aan te spreken. Twee andere factoren helpen hem om de tweede ronde te bereiken. De eerste factor is speculatief: ondanks dat de intentiestemmen lijken vast te staan, is er een groep, geschat op 1/3 van de “besliste” kiezers, die toch nog open staan om van gedacht te veranderen.

Daarnaast, en na het debat van vorige zondag, was er een relatieve stijging in de voorkeur van kandidaten Ciro Gomes en Simone Tebet. Dat belemmert de mogelijkheid voor Lula om meteen te scoren in de eerste kiesronde (iets waar hij voorheen ook nooit in slaagde), en dat wijzigt het scenario voor de ex-president voor wat erna komt.

Op de avond van zondag 2 oktober zal hij weten wat de werkelijke afmetingen zijn van de strubbeling met de centrumpartijen. De arme evangelische vrouw geeft er zich geen rekenschap van, maar op die zondag bepaalde zij ook al het aantal zetels van die groep waarvan de kopstukken zoveel voor vechten. Het is met diezelfde groep dat Lula zal moeten onderhandelen, niet alleen om de finale overwinning te garanderen 4 zondagen nadien, maar ook nog na vele zondagen in de komende jaren.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#CiroGomes #Verkiezingen2022 #JairBolsonaro #SimoneTebet #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page