top of page
  • Observer

Lula-karavaan vertrekt niet op wieltjes

Lula02

Ex-president Lula vertrekt morgen voor een karavaan in het noordoosten van het land, de regio waar hij (en de PT) hoopt stemmen te ronselen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Lula zal 28 municípios bezoeken in 9 verschillende deelstaten. Inbegrepen in de agenda: een ontmoeting met een universiteitsrector die doodsbedreigingen ontving, een eerbetoon dat gerechterlijk aangevochten wordt en ereburger worden via een voorstel dat twee decennia geleden werd ingediend. Het nieuws komt uit de krant Folha.

De eerste stop is in Bahia waar men slechts 3 weken nodig had opdat de “Universidade Federal do Recôncavo” een eredoctoraat goedkeurde en een datum voor overhandiging vatslegde. Gemeenteraadslid Alexandre Aleluia (what’s in a name) van de centrum-rechtse partij DEM stapte naar het gerecht om de beslissing aan te vechten. “We mogen het niet als normaal beschouwen dat iemand die veroordeeld werd, een titel als doctor honoris causa mag ontvangen. Een crimineel verdient een straf, geen eretitel”, aldus Aleluia die ook vragen stelt over de universiteit in kwestie als toneel voor een “geanticipeerde kiescampagne”. Ex-gouverneur Jaques Wagner (PT) zegt dat het gemeenteraadslid gedreven wordt door “afgunst”.

De PT moest de programmatie in de hoofdstad Salvador aanpassen omdat de locatie (Santa Casa) ongeschikt werd verklaard voor politieke evenementen. Wagner zegt dat de weigering gemotiveerd werd door vooroordelen tegen Lula. Het event zal nu plaatsvinden in het interne deel van het voetbalstadion Fonte Nova.

In de staat Paraíba is de overhandiging van een titel als “ereburger van de stad João Pessoa” gepland. Een voorstel hiertoe werd in 1997 (!) ingediend door gemeenteraadslid Júlio Rafael (overleden in 2013). Het voorstel werd onlangs opnieuw uit de kast gehaald door Marcos Henriques, een collega en eveneens lid van de PT. De ceremonie zal niet kunnen rekenen op de aanwezigheid van de leiding van de gemeenteraad aldaar. Vice-voorzitter Lucas de Britto: “Wij doen niet mee omdat wij het niet gepast vinden om een dergelijke titel te overhandigen aan iemand die veroordeeld werd wegens corruptie”. Het originele voorstel uit 1997 was trouwens een alternatief voor de overhandiging van een titel als doctor honoris causa door de UFPB (Universidade Federal de Paraíba), destijds niet bevestigd.

In de staat Alagoas zal Lula wel die titel krijgen, bevestigd door de universiteit van deze deelstaat. Dat gaat gebeuren op woensdag 23 augustus. Jairo José Campos da Costa, rector van de universiteit, zegt dat hij op het einde van vorige maand, na de bekendmaking van de geplande overhandiging, doodsbedreigingen kreeg.

In Estância (Sergipe) zal eveneens een titel als erburger van de stad overhandigd worden. Ook daar wordt er tegengesputterd door een vereador (gemeenteraadslid) van de PRB die de overhandiging wil cancelen. Zijn motief: er werd overhaast tewerk gegaan zonder enig respect voor de interne regels.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert - Instituto Lula

#BrazilieNieuws #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page