top of page
  • Observer

Lula kleurt niet rood van schaamte

LulPernambuco

Ex-president Lula, momenteel op campagne in het binnenland van de noordoostelijke staat Pernambuco, lijstte een lange rij van beloftes op, van de verlaging van de prijzen van petroleum tot en met een komaf maken met de inflatie, dit alles uiteraard zonder uit te leggen hoe hij dergelijke complexe problemen gaat oplossen met zijn toverstaf.

Alle grootsprakerigheid ter zijde gelaten, trok hij de aandacht op het moment dat hij bevestigde dat hij de investeringsbank BNDES weer op het spoor gaat zetten, om financieringen te garanderen aan Braziliaanse bedrijven. Tijdens diverse interviews en publieke verschijningen, voorafgaandelijk aan zijn bezoek aan Pernambuco, sprak hij ook al over de BNDES en de richting die hij zal aangeven bij een mogelijke nieuwe PT-regering, hierbij de voorkeur gevend aan kleine en middelgrote bedrijven.

Zelfs in een land waar het geheugen kort is en waar politici niet eens blozen wanneer ze gronden op de maan verkopen bovenop hun preekstoel, trekt de belofte van Lula m.b.t. de BNDES de aandacht.

De historische en complexe verhouding van zijn voormalige regering met deze bank in aanmerking genomen, is het enigszins verrassend dat hij plots met recepten opduikt om het beheer van die instelling te verbeteren, zonder rood te worden van schaamte. Het was juist de politiek van de PT-regeringen die destijds meer problemen veroorzaakten, vooral in de volharding van het project om “nationale kampioenen” te scheppen.


CasaDonaLindu

Zoals bekend, het project in kwestie bestond erin om miljarden te injecteren in bedrijven als Oi, BRF en EBX, van de zakenman Eike Batista. De zaken gingen niet goed en een groot deel leverde gerechtelijke vervolgingen op wegens de verdenking van favoritisme. De groep EBX ging failliet en Eike Batista bracht een tijd door achter de tralies. Oi (telecommunicatie) had ook geen geluk, ondanks de hulp van de BNDES in de jaren dat Lula president was: de groep kwam terecht in een gerechtelijke recuperatie in 2016, met een schuld van R$ 65,4 miljard.

Een andere polemiek uit de tijd van de PT-regeringen was de steun van de BNDES aan buitenlandse projecten. Cuba en Venezuela werden begunstigd met ongeveer 11 miljard reais (US$ 2,1 miljard) in financieringen voor infrastructuurwerken, uitgevoerd door Braziliaanse aannemers, tijdens de regeringen Lula en Dilma Rousseff, leidend tot opeenvolgende financiële achterstallen van de terugbetalingen, met facturen die tot op vandaag onbetaald bleven. De schulden van beide dictaturen bedragen nu samen meer dan US$ 600 miljoen. Ondanks dit verhaal, vertrouwt Lula erop dat hij het juiste recept heeft voor de BNDES, in zijn mogelijk toekomstige regering. Enige zelfkritiek? Vergeet het maar.

Bron

Foto's: Twitter - Ricardo Stuckert

#Pernambuco #EikeBatista #BNDES #BRF #PT #EBX #Oi #DilmaRousseff #BRN

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page