top of page
  • Observer

“Lula Livre” na 580 dagen in de cel

Zanin-Peticao-Lula

Zoals verwacht, hakte STF-voorzitter Dias Toffoli de knoop door: met zes tegen vijf stemmen werd het besluit goedgekeurd dat kan leiden tot de vrijlating van bijna 5.000 gevangenen, waaronder de voormalige president Lula. De aanklagers van het Lava Jato onderzoek zeggen dat de uitspraak van het hooggerechtshof hun werk zal bemoeilijken, en de straffeloosheid zal bevorderen, dit door het grote aantal mogelijke beroepsprocedures in Brazilië. Velen vinden dat het arrest een achteruitgang betekent en niet strookt met een land dat de corruptie wil bestrijden.

De verdediging van Lula was er vanmorgen als de kippen bij om een verzoek tot vrijlating in te dienen van hun illustere cliënt (foto boven). Lula is echter niet de enige die zal kunnen “genieten” van een vrijheid die hen allesbehalve vrijpleit van alle schuld: in het totaal komen er 4.895 mensen in aanmerking om het finale oordeel af te wachten buiten hun cel, dit volgens de nationale raad voor justitie. Onder hen bevinden zich verscheidene beklaagden en veroordeelden in het Lava Jato onderzoek.

Ex-stafchef José Dirceu (PT) in de regering Lula behoort tot deze groep. Momenteel zit hij opgesloten in het medisch strafcomplex van Pinhais (Paraná). Zijn straf bedraagt 30 jaren, 9 maanden en 10 dagen, voor corruptie en witwassen. Ook zijn broer, Luiz Eduardo de Oliveira e Silva, hoort bij de club, zelfs al werd hij veroordeeld tot 10 jaren, 6 maanden en 23 dagen. Ook zakenlui en kaderleden van bedrijven die opgesloten werden voor corruptie, kunnen mogelijk weer naar huis. Dat is o.m. het geval voor Gerson Almada, een ex-kaderlid van het bedrijf Engevix, en voor Renato Duque die destijds aangeduid werd door de PT als directeur van de sector diensten bij Petrobras. Zijn straffen lopen alles bij elkaar op tot 123 jaren en 11 maanden.

Anderen, zoals ex-gouverneur Sergio Cabral en ex-Kamervoorzitter Eduardo Cunha hebben minder geluk omdat zij, naast diverse veroordelingen, ook nog eens in preventieve hechtenis genomen werden, en hierdoor dus niet in aanmerking komen om hun beroepen in vrijheid af te wachten.

Lula Livre

Net werd bekend gemaakt dat rechter Danilo Pereira Júnior uit Curitiba, het bevel gaf tot vrijlating van ex-president Lula, minder dan 24 uur na de uitspraak van het hooggerechtshof. Zijn aanhangers vieren al de ganse dag feest en de stemming zit er goed in voor het gebouw van de federale politie in Curitiba waar Lula al meer dan een jaar opgesloten zit. Dat feest begon gisterenavond al in Brasília, voor het gebouw van het STF waar de ministers hun stemming beëindigden. Zodra de stem van Dias Toffoli bekend werd, werd er cachaça uitgedeeld. Verscheidene aanhangers trokken hun hemd uit en riepen slogans in het voordeel van Lula.

Bron: Estadão

Foto: Fotos Públicas - Filipe Araujo

#RenatoDuque #JoséDirceu #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #Curitiba #SergioCabral #EduardoCunha #Pinháis #DiasToffoli #Petrobras #Lula #Parana

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page