top of page
  • Observer

Lula niet? Dan maar Bolsonaro.

BolsoLula

De ene verdedigt wapendracht voor iedereen, wil de strafbare leeftijd verlagen en prioriteit geven aan diplomatieke relaties tussen Brazilië enerzijds, en Israel, de Verenigde Staten en Europa anderzijds. De andere wil het wapenbezit inkorten in het ganse land, wil enkel mensen laten opsluiten die zware misdaden begaan en wil de diplomatische relaties met andere Zuid-Amerikaanse landen en Afrika weer aanhalen. Bolsonaro en Lula: wat deze verkiezingen betreft staan beiden lijnrecht tegenover elkaar.

Maar er zijn kiezers die bereid zijn om van de ene extreme figuur naar de andere over te schakelen. De jongste CNT/MDA peiling wees uit dat 6,2% voor Bolsonaro zou stemmen i.p.v. Lula indien zou blijken dat deze laatste geblokkeerd wordt door het STE.

BBC Brasil zocht enkele van die kiezers op en vroeg hen waarom. De meesten verklaren dat ze van Lula houden omdat hij het leven van hun familie verbeterde, mensen die leven in noordoostelijke staten als Paraíba. Ze zeggen erbij dat het voornamelijk om Lula gaat, en niet zijn partij (de PT). Het gaat niet om linkse stemmers, maar om mensen die de welvaart van het land associëren met de persoon Lula. Velen onder hen vinden dat Brazilië erop achteruit begon te gaan nadat Dilma Rousseff het roer overnam.

Bij de eerder vermelde peiling werd gevraagd aan de Lula-stemmers op wie ze zouden stemmen indien hij niet kan deelnemen, ervan uitgaande dat hij dan vervangen wordt door Fernando Haddad, momenteel officieel aangeduid als kandidaat vicepresident. In dat scenario verklaart de helft van de ondervraagden dat ze het niet weten, ofwel dat ze een blanco stem zouden uitbrengen. Van de andere helft zou 17,3% stemmen voor Haddad, 11,9% voor Marina Silva, 9,6% voor Ciro Gomes en 6,2% koos in dat geval meteen voor Bolsonaro.

Politieke wetenschappers zeggen dat daar een logica inzit. Het profiel van deze kiezers zou volgens hen passen in de lagere middenklasse die verbeteringen vaststelde tijdens de twee mandaten van Lula, maar daarom niet noodzakelijk voor links kiezen, en ook geen enkele binding hebben met de PT. Zij zien in de ex-president een herinnering aan goede tijden, maar identificeren zich ook met de visie van Bolsonaro die de nadruk legt op “orde” en “zero tolerantie” m.b.t. de criminaliteit. Het gaat om een deel van het electoraat dat in de periferie woont en ontevreden is met de politieke klasse door de vele corruptieschandalen, en door het geweld dat in hun omgeving plaatsvindt, in diezelfde periferie. Bolsonaro bevalt hen, hij spreekt een taal die zij begrijpen. Vooral zijn voorstel om wapens toe te laten voor alle burgers, spreekt hen aan.

Het mag dan ook niet verwonderen dat het thema “veiligheid” door vele kiezers aan de top staat van wat zij wensen te horen van de presidentskandidaten.

Bron

Foto: Rovena Rosa - Fernando Frazão - Agência Brasil

#CiroGomes #Paraíba #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #MarinaSilva #BBCBrasil #CNT #Lula #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page