top of page
  • Observer

Lula: Nobelprijs voor de Vrede?

Lula03

Niet iedereen is het altijd eens met de keuze van de winnaars van deze Nobelprijs, jaarlijks uitgereikt door een Noors instituut in het raadshuis van Oslo. Henry Kissinger – Nobelprijswinnaar in 1973 – was verantwoordelijk voor de bombardementen op Cambodja in 1969 en 1970 waarbij circa 800.000 burgers zijn gedood. In 1994 werd de prijs toegekend aan Shimon Peres, Yitzhak Rabin en Yasser Arafat, die later door onder meer Israël van terrorisme werd beschuldigd. In 2009 was er kritiek op de toekenning van de prijs aan de Amerikaanse president Barack Obama, die na zijn eerste negen maanden in het Witte Huis weliswaar veel goede intenties had uitgesproken maar nog weinig had bereikt. Er wordt dan ook wel gezegd dat deze Nobelprijs meer een politieke keuze is en dat het vooral iets zegt over degene die kiest en over de tijdgeest.

In een academisch artikel over deze Nobelprijs zegt de Amerikaanse politieke wetenschapper Ronald Krebs dat ex-president Lula weinig kansen heeft om deze prijs te ontvangen. Volgens hem is het feit dat Brazilië een democratie is, hierin belangrijk. Als redenen geeft hij de veroordeling op van Lula wegens corruptie, en het gebrek aan een internationale consensus over zijn slachtofferrol als politiek vervolgde.

Krebs verwedt er zijn spaarcenten niet op dat Lula de premie zou winnen, ondanks het feit dat hij hiervoor werd aangeduid door (mensenrechtenleider) Adolfo Pérez Esquivel (die de premie won in 1980) omwille van Lula’s strijd tegen de honger (Zero Fome), en de steun van meer dan 640.000 mensen die een petitie tekenden in het voordeel van de ex-president.

“Indien Lula een martelaar was in de strijd tegen de honger, of als hij duidelijk omwille van die strijd zou gearresteerd zijn, indien er een consensus zou bestaan over de stelling dat hij enkel dit soort politiek verdedigde, dan zou er wellicht een steun bestaan voor zijn naam in het Nobel comité. Aangezien hij veroordeeld werd voor corruptie, een hardnekkig probleem in Brazilië, is het moeilijk om in te beelden dat het comité zijn kandidatuur zal steunen”, aldus Krebs.

Volgens de academicus worden zijn kansen ook verminderd omdat Brazilië een democratie is: “Mocht er overeenstemming bestaan over het idee dat hij politiek vervolgd wordt, dan zou zijn kandidatuur relevanter zijn. Maar er bestaat geen internationale consensus over de veronderstelling dat hij onterecht werd opgesloten. Ik ben ervan overtuigd dat vele Brazilianen geïnteresseerd zijn, maar de mogelijkheid dat hij de Nobelprijs voor de Vrede wint, is erg klein en lijkt mij zonder enige betekenis”.

Krebs is professor in de politieke wetenschappen aan de universiteit van Minnesota in de USA, en realiseerde onderzoeken over het internationale belang van de premie Nobelprijs voor de Vrede. In het artikel “The False Promise of the Nobel Peace Price” (2010) legt hij uit hoe de prijs in de loop van de jongste decennia gepolitiseerd werd, en waarom de impact van de prijs beperkt is.

Journalist Daniel Buarque interviewde Krebs. Wie alles wil lezen: klik hier.

Foto: Ricardo Stuckert

#YasserArafat #AdolfoPerezEsquivel #ShimonPeres #BarackObama #RonaldKrebs #BraziliëNieuwsOnline #Minnesota #YitzhakRabin #HenryKissinger #Lula #Nobelprijs

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page