top of page
  • Observer

Lula over Venezuela: "Problemen moet je onder de ogen zien"


Mercosul

In een poging om de gemoederen wat te bedaren omtrent zijn positie over de dictatuur in Venezuela, zei president Lula gisteren dat men de "problemen" van dat land onder de ogen moet zien.


Het ging niet om een erkenning van de aanvallen op mensenrechten door het regime van Nicolás Maduro, maar wel om het verzachten van de toon van iemand die geconfronteerd wordt met de gevolgen in de binnenlandse politiek en bij internationale betrekkingen door zichzelf af te stemmen op dezelfde lijn als andere, autocratische regeringen. Lula liet dat merken tijdens zijn toespraak bij de overname van het voorzitterschap van Mercosur, tijdens de 62ste topontmoeting van het Zuid-Amerikaanse blok, in Puerto Iguazú - Argentinië.


"Alle problemen die wij tegenkomen in een democratie verbergen we niet, we zien ze onder de ogen. We moeten praten. Wat je niet mag doen is isoleren en denken dat de problemen eenzijdig zijn. Het gaat om veel gebreken. We moeten praten met iedereen", aldus Lula.


De verklaring komt enkele dagen nadat de presidentskandidaat van de oppositie in Venezuela, Maria Corina Machado, via een gerechtelijke manoeuvre, verwijderd werd uit de verkiezingswedloop. Machado werd voor 15 jaren uitgesloten van deelname aan verkiezingen.


Venezuela vormt een terugkerend thema op de samenkomsten van Mercosur en werd deze keer een factor die het derde mandaat van Lula in een negatief daglicht stelde. De Braziliaanse president wil Venezuela terug integreren in het blok, origineel bestaande uit Brazilië, Argentinië,Uruguay en Paraguay. Venezuela werd toegevoegd in 2021 en weer verwijderd in 2017 wegens een "breuk in de democratische orde".


De kwestie werd nog ingewikkelder gezien de context. Lula's voornaamste opdracht in het voorzitterschap van Mercosur is de afsluiting van een akkoord met de EU. De onderhandelingen van dat akkoord liggen stil sinds 2019. Het Europese blok liet maandag merken dat er een grote teleurstelling bestaat door de uitsluiting van Maria Machado in Venezuela, en andere leden van de oppositie, zoals Henrique Capriles.


In eigen land valt de steun van Lula aan Maduro ook niet in goede aarde. Partijen als de PSB en União Brasil spraken al openlijk hun afkeuring uit.


Lula

Lula, luisterend naar Luis Lacalle Pou, president van Uruguay.


Tijdens de Mercosur-bijeenkomst van gisteren sprak de president van Uruguay, Luis Lacalle Pou, zijn verzet uit tegen de herbenoeming van Venezuela in het blok. "Mercosur moet een duidelijk signaal sturen naar het Venezolaanse volk om te evolueren naar een volledige democratie die ze vandaag niet hebben", zei hij. In mei toonde hij al zijn verbazing over de verklaring van Lula, toen de Braziliaan tijdens de bilaterale ontmoeting met Maduro verklaarde dat Venezuela "het slachtoffer is van een verhaal van antidemocratie en autoritarisme".


Gisteren keurde de Openbare Veiligheidscommissie van de Senaat een verzoek goed om Maria Corina Machado uit te nodigen voor een gesprek in het Congres (via videoconferentie), een initiatief van senator Sérgio Moro. Mensen die dichtbij Lula staan adviseerden hem om niet te praten over de politieke situatie in Venezuela om de spanningen wat te verzachten, maar de president staat daar weigerachtig tegenover.


Volgens enkele bondgenoten begon de leider van de arbeiderspartij (PT) aan zijn derde termijn met het vaste voornemen om een rol als wereldleider op zich te nemen. Dat verlangen lijkt sterker dan het advies van naaste ministers.


Istoé - Estadão


Foto boven: president Lula bij de officiële foto van de leiders en afgevaardigden van de landen die lid zijn van Mercosul. Op de achtergrond: de watervallen van Iguaçú. Plaats: Hotel Gran Meliá Iguazú, Argentinië.


Foto's: Ricardo Stuckert/PR


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page