top of page
  • Observer

Lula, Palocci, Bernardo en Gleisi aangeklaagd

Lula-Palocci-Bernardo-Hoffm

Raquel Dodge, procureur-generaal van de republiek, diende gisteren een nieuwe aanklacht in bij het STF. In die aanklacht worden ex-president Lula, ex-minister Antonio Palocci, senator Gleisi Hoffmann en haar echtgenoot ex-minister Paulo Bernardo beschuldigd van corruptie en witwassen van smeergelden.

De beschuldiging is gebaseerd op de getuigenissen, afgelegd door ex-kaderleden van het bedrijf Odebrecht, via de gerechterlijke akkoorden die afgesloten werden. De aanklacht zegt dat Odebrecht een donatie toezegde aan Lula van 40 miljoen dollar, in ruil voor het toekennen van politieke beslissingen in het voordeel van het bedrijf. Een deel van dat geld ging via ‘caixa 2’ naar verkiezingscampagnes van o.m. Gleisi Hoffman.

Volgens de procureur-generaal is de aanklacht niet alleen de vrucht van de getuigenissen, maar ook van in beslag genomen documenten zoals financiële plannen en boodschappen, bekomen door het opheffen van het telefoongeheim.

In ruil voor de donatie zou Odebrecht begunstigd zijn met een verhoging van kredieten door de investeringsbank BNDES (Banco Nacional de Desenvolvimento Econômico e Social) voor de uitvoering van werken in Angola, het Afrikaanse land waar het bedrijf actief was.

De PT, de partij van de beschuldigden, vaardigde een nota uit waarin nog maar eens de kaart van politieke vervolging getrokken wordt: “De procureur-generaal vaardigt beschuldigingen uit op een onverantwoorde manier, zonder bewijzen en gebaseerd op getuigenissen via gerechterlijke akkoorden, afgesloten met criminelen in ruil voor strafvermindering en financiële gunsten. Het openbaar ministerie probeert legitieme acties van de regering te criminaliseren die niet met elkaar in verband staan, dit om de PT en zijn leiders te treffen”, en, “De beschuldiging komt er op een moment dat ex-president Lula, momenteel illegaal opgesloten, aan de top staat van alle peilingen van de komende verkiezingen om opnieuw verkozen te worden als president, de wens van het Braziliaanse volk”.

Foto: Marcelo Camargo - Herminio Oliveira - Agência Brasil
Fotos Públicas - Lula Marques - AGPT
Ricardo Stuckert

#Angola #BraziliëNieuwsOnline #Odebrecht #AntonioPalocci #BNDES #GleisiHoffmann #PauloBernardo #PT #Lula #RaquelDodge

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page