top of page
  • Observer

Lula: "Poetin kan geen grondgebied van Oekraïne behouden"


De Braziliaanse president Lula verklaarde gisteren bij een ontmoeting met de pers (Ontbijt met journalisten - foto) dat hij geen rechtvaardiging ziet voor de verderzetting van het conflict in Oost-Europa en verdedigde een actie van een groep landen om te onderhandelen over vrede.


"Wat wil Poetin eigenlijk? Hij kan niet beschikken over het grondgebied van Oekraïne. Over de Krim zullen we het niet hebben, maar de nieuwe inval moet zeker bekeken worden. Er bestaat geen rechtvaardiging voor het voorduren van dit conflict. Wanneer er ergens een oorlog begint, analyseren we die als iets ingewikkelds, moeilijk te begrijpen en ver verwijderd van het dagelijkse leven. Ik denk dat er geen motief meer bestaat voor deze oorlog. Brazilië verdedigt de nationale integriteit van elke natie, en daarom zijn we het niet eens met de Russische invasie van Oekraïne".


Lula analyseert dat de ontwikkelde landen, meer bepaald de Europese Unie en de Verenigde Staten in het begin van de oorlog weinig tijd besteedden aan vredesonderhandelingen en gaf kritiek op de "snelle intrede" van andere landen in het conflict.


Sinds zijn ontmoeting met de Duitse kanselier Olaf Scholz in Brazilië, in het begin van februari, verdedigt Lula de oprichting van een "groep landen" om samen een oplossing te zoeken om een einde te maken aan de oorlog, waaronder China, Indonesië en Indië.


"China legt gewicht in de schaal, net als Brazilië, ik denk dat ook Indonesië en Indië kunnen deelnemen. Laten we gaan praten met Poetin, Zelensky, Biden. Laten we proberen om een groep mensen te vormen die niet akkoord gaan met een oorlog. Het is niet nodig om oorlog te voeren", zo bevestigde Lula.


"Eén ding over succes bij het onderhandelen is dat je moet vragen: Doe je dit om wat op te bouwen of handel je puur om te vernietigen? Indien iemand gaat onderhandelen met het idee om geen deal te sluiten, dan gaat hij beter niet. Immers dan loont het niet de moeite", zo besloot hij.


CNN Brasil


Foto: Ricardo Stuckert/PR

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page