top of page
  • Observer

Lula: "Poetin noch Zelensky willen over vrede praten"


Luís Inácio Lula da Silva

President Lula verklaarde gisteren tijdens een interview met internationale correspondenten dat de leiders van Oekraïne en Rusland niet klaar zijn om te onderhandelen over vrede. Hij verdedigde opnieuw het standpunt van Brazilië om vredesonderhandelingen op te starten om een einde te maken aan het conflict.


"Brazilië hoort bij de lijst van landen die op zoek zijn naar een manier om het woord vrede te gebruiken. Beide landen zitten nu in een fase van 'wij gaan winnen, we gaan winnen'. Ondertussen sterven er wel mensen".


De PT-leider benadrukte ook het gebrek aan actie van de VN-Veiligheidsraad die deze oorlog, uitgelokt door Rusland, had kunnen voorkomen:


"Als deze oorlog, mocht hij vooraf besproken zijn in de Veiligheidsraad, ernstig genomen werd, en als de raad zich had gedragen als een mondiaal bestuur dat het collectief van de landen in deze wereld respecteerde, dan was men mogelijk tot de conclusie gekomen dat er helemaal geen oorlog nodig is, dat Rusland Oekraïne niet hoefde binnen te vallen", aldus de president.


Hij benadrukte ook dat Brazilië zal verdergaan met de inspanningen om een manier te vinden voor het opstarten van een vredesdialoog, door middel van deelname aan onderhandelingen en vergaderingen die naar een oplossing zoeken voor het conflict.


"Brazilië zal blijven proberen vrede te zoeken, een manier proberen te vinden zodat, wanneer mensen de oorlog beu zijn en de oorlog willen stoppen omdat ze naar rust snakken, we een groep landen zullen hebben die bereid zijn met hen te praten en een oplossing voor te stellen. Er moet een overeenkomst zijn maar voorlopig wil niemand een overeenkomst".


De diplomatie van de Lula-regering met betrekking tot de oorlog in Oekraïne is er altijd een geweest van herhaalde neutraliteit. Zonder zich aan te sluiten bij de westerse sancties tegen Rusland, bleef Lula de Russische militaire interventie als illegaal beschouwen en de vredesonderhandelingen verdedigen als de enige mogelijke manier om de wirwar tussen Moskou en Kiev op te lossen. Zijn uitspraken verschillen echter van de eensgezinde toon van het Westen doordat ze niet alleen wijzen op de verantwoordelijkheden van de Russische president Vladimir Poetin, maar ook op die van Zelensky en zijn regering.


Op deze manier slaagde de president erin om door het geschil tussen Moskou en het Westen te navigeren zonder bruggen te verbranden, en om de lijn van neutraliteit en verdediging van een multipolaire wereld te behouden. Sommige van zijn uitspraken zorgden echter voor ongenoegen bij Oekraïne.


Lula weigerde herhaaldelijk om wapens te sturen naar Oekraïne. Verder verklaarde hij al dat het besluit tot oorlogvoeren "door twee landen werd genomen", en dat de Oekraïense president Volodomyr Zelensky, ook verantwoordelijk was voor het conflict. Die uitspraken zorgden voor heelwat kritiek uit Oekraïne en Westerse landen.


Vorige week gaf Zelensky aan Brazilië te kennen dat hij graag een bijeenkomst wil houden tussen Latijns-Amerikaanse landen om het standpunt van Oekraïne over de oorlog te horen. Hij benadrukte met name dat hij een uitnodiging van president Lula om Brazilië te bezoeken zou aanvaarden.


Brasil de Fato


Foto: Ricardo Stuckert/PR

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page