top of page
  • Observer

Lula: saved by the bell

Lula05

Na een lange zitting van het hoogste gerechtshof STF klonk de bel van afsluiting, enigszins symbolisch voor de (voorlopige) redding van ex-president Lula: met een meerderheid van 7 tegen 4 stemmen werd besloten om het verzoek van habeas corpus te beoordelen op 4 april, na het verlengde paasweekend.

Gezien het gerechtshof van de 2de instantie zijn zitting al bepaalde op maandag 26 maart, diende Lula’s advokaat een verzoek in tot een voorlopige “liminar”, een beslissing van de rechters die een eventuele inhechtenisneming tegenhoudt tot de zitting omtrent de habeas corpus, op 4 april. Immers, de rechter in eerste instantie (Sergio Moro) kan de straf onmiddellijk laten uitvoeren na het definitieve oordeel over het beroep in 2de instantie, volgende maandag. Dat gebeurt niet altijd, maar Lula’s advokaat speelde op zeker en kreeg een positief antwoord van de ministers van het STF, met 6 stemmen tegen 5.

Het verzoek tot een preventieve habeas corpus bij het STF werd ingediend om het eerdere besluit van het STJ (Superior Tribunal de Justiça) onderuit te halen. De 5 rechters bij dat hof waren unaniem en gingen niet in op het verzoek van Lula’s verdedigers die een nieuwe poging deden bij het STF, en nu dus wel slaagden in hun doel. De ex-president zal thuis van zijn paaseieren kunnen genieten.

Vervolg van dit verhaal op 4 april.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#BraziliëNieuwsOnline #STJ #Lula #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page