top of page
  • Observer

Lula start privé onderzoek op

LulaPrivDet

De advocaten van ex-president Lula namen het initiatief om een eigen onderzoek op te starten, op zoek naar bewijzen die kunnen gebruikt worden in de verdediging in de Lava Jato processen tegen de PT-leider.

Het “defensief onderzoek” vraagt documenten op bij het bedrijf Odebrecht en het ministerie van Justitie, en start met raadplegingen in Zwitserland. Volgens de advocaten kan het materiaal de onschuld van Lula aanduiden, of zelfs onwettelijkheden in de Lava Jato onderzoeken. De taskforce MPF-PR (openbaar ministerie van Paraná) liet weten dat hun werk volledig conform de regels werd uitgevoerd en dat alle bewijzen aangebracht werden.

Via het parallelle onderzoek organiseert de verdediging van Lula een actie om archieven op te vragen bij het openbaar ministerie in Bern – Zwitserland, originele archieven m.b.t. de smeergelden van Odebrecht. De advocaten beweren dat de Lava Jato onderzoekers deze archieven manipuleerde, wat door de taskforce ontkend wordt.

Bij navraag antwoordde het openbaar ministerie in Zwitserland dat er nog geen onderzoek geopend werd naar een eventuele manipulatie in het gebruik van de financiële tabellen van Odebrecht. De lokale wet staat toe dat de belanghebbende partij toegang vraagt tot deze internationale archieven. De Zwitserse autoriteiten gaven evenwel nog geen uitleg over de toegang van de archieven door de advocaten van Lula.

De ex-president werd tweemaal veroordeeld door het federale gerecht in Paraná: de eerste keer in de zaak van het triplex appartementen in Guarujá, de tweede keer m.b.t. de sítio (buitenverblijf) in Atibaia, in het binnenland van de staat São Paulo. Er loopt nog een ander proces tegen Lula wegens vermeende smeergelden voor het Lula Instituut. De ex-president houdt vol dat hij onschuldig is in al deze zaken. Nochtans werden de veroordelingen bevestigd in hogere instanties, maar nog niet tot het einde, er lopen nog beroepen.

Het initiatief van de advocaten is gebaseerd op een regel die goedgekeurd werd door de OAB (orde van advocaten) in 2018: “Een defensief onderzoek is een nieuwe procedure, met de bedoeling om evenwicht te brengen in de onderzochte feiten. Een onderzoek van het openbaar ministerie, die de taak heeft van aanklager, kan vanaf het begin vooroordelen bevatten”, zo zegt Daniella Meggiolaro, voorzitster van de ‘Comissão de Direito Penal da OAB-SP’.

Cristiano Zanin, de advocaat die de ex-president verdedigt, zegt dat het defensief onderzoek mogelijke tegenstrijdigheden kan omkeren, veroorzaakt door de gerechtelijke instanties: “De instanties in het Lava Jato onderzoek gaf ons geen toegang tot diverse elementen die kunnen dienen om onze verdediging te verstevigen, vandaar dat we zullen gebruikmaken van de technieken van een defensief onderzoek”.

Een van de vragen die rijst bij dit ongetwijfeld peperdure initiatief: wie betaalt de erelonen en onkosten van dit alles. Misschien ligt het antwoord bij het partijfonds (lees: belastinggeld). De arbeiderspartij kreeg in 2019 R$ 350 miljoen uitgekeerd, uit de schatkist. Enkel de PSL, de voormalige partij van Bolsonaro kreeg meer, met name R$ 359 miljoen.

Dit partijfonds (Fundo Partidário) mag niet verward worden met het kiesfonds (Fundo Eleitoral) een andere jackpot, bedoeld om verkiezingscampagnes te financieren. Meteen zal men begrijpen waarom president zijn eigen partij wil oprichten (Aliança Pelo Brasil) nadat hij uit de PSL stapte. Tot zover staat deze nieuwe partij nog altijd in de startblokken en zal dus ook niet kunnen rekenen op het kiesfonds voor de gemeentelijke verkiezingen van dit jaar (áls die plaatsvinden, dit met het oog op de pandemie).

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #AliançaPeloBrasil #Odebrecht #FundoEleitoral #Bern #OAB #Guarujá #PT #Zwitserland #Lula #CristianoZanin #FundoPartidário

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page