top of page
  • Observer

Lula thuis met Kerstmis?

MAM

Minister Marco Aurélio Mello (foto) van het opperste gerechtshof STF, vaardigde vandaag in zijn eentje (monocrática) een bevel uit dat alle veroordeelden in tweede instantie, opgesloten in de gevangenis, moeten vrijgelaten worden. Het gaat om een ‘liminar’ (voorlopige maatregel), passend in de drie verklarende acties van de constitutie (ADC’s) die door de minister in kwestie behandeld worden als relator.

In zijn besluit zegt de minister dat hij de uitvoering van de straf opschort van de veroordeelden die nog altijd in beroep kunnen gaan, inclusief hun vrijlating. Er is een uitzondering, met name voor zij die preventief achter de ralies zitten, zoals voorzien in de strafwetgeving.

Het besluit is o.m. van toepassing op ex-president Lula die sinds 7 april opgesloten zit in het hoofdkwartier van de federale politie in Curitiba, Paraná. Lula’s straf werd door de rechtbank van tweede aanleg (TRF4 in Porto Alegre) bevestigd en zelfs verhoogd.

Reporter Mariana Oliveira van TV O Globo meldt dat de gegevens van de nationale raad van justitie (CNJ) uitwijzen dat 169.000 gevangenen zouden kunnen genieten van de maatregel van minister Marco Aurélio. Op dit moment zitten er 706.000 mensen in Braziliaanse gevangenissen. Van dat totaal zijn er 169.000 die effectief onderworpen werden aan de uitvoering van hun straf na bevestiging door een rechtbank van tweede aanleg.

In het algemeen wordt verwacht dat de voorzitter van het STF Dias Toffoli, zal ingaan tegen het besluit. Toffoli heeft een nieuwe zitting omtrent de kwestie gepland voor april 2019. Het hof oordeelde reeds driemaal voor het uitvoeren van de straf na bevestiging door de tweede instantie. Velen zien het monocratische besluit van minister Marco Aurelio als een poging tot het scheppen van instabiliteit en zeggen dat dit het beeld van een verscheurd gerechtshof stimuleert.

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#MarcoAurélio #BraziliëNieuwsOnline #Curitiba #ADC #DiasToffoli #MarcoAurélioMello #TRF4

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page