top of page
  • Observer

Lula vergelijkt zijn partij met Pelé

GuardianLula

Dat buitenlandse media Lula zouden benaderen voor een interview na zijn vrijlating, is geen verrassing. De Britse krant The Guardian slaagde erin om de eerste te zijn. Lula sprak (uiteraard) over de regering Bolsonaro, de verkiezingen van 2022, het ontslag van Evo Morales in Bolivia en over de tijd die hij doorbracht in gevangenschap.

De ex-president zei tegen de krant dat zijn missie, na het verlaten van de cel, erin bestaat “om te vechten voor de democratie” omdat Jair Bolsonaro, naar zijn mening, hiertegen een bedreiging vormt: “Bolsonaro liet geen onduidelijkheid over bestaan over wat hij wenst voor Brazilië: hij wil alle democratische en sociale overwinningen van de jongste decennia van de kaart vegen”.

Hij gaf kritiek op de buitenlandse politiek van de regering Bolsonaro en het feit dat de president al lovende woorden sprak over de Chileense dictator Augusto Pinochet, en de Hongaarse leider Viktor Orbán: “Laten we ervoor duimen dat Bolsonaro Brazilië niet kapotmaakt. Laten we ervoor supporteren dat hij iets goed doet voor het land… maar daar twijfel ik aan”.

“Zijn toewijding aan Trump en aan de Verenigde Staten is… echt génant”, zo voegde hij eraan toe, “Het imago van Brazilië is nu negatief. We hebben een president die niet regeert, maar die zich wel 24 uur per dag bezighoudt met valse nieuwsberichten. Brazilië hoort een rol te spelen op internationaal vlak”.

Verkiezingen

Lula zegt dat “de PT zich voorbereidt op een terugkeer om het land te regeren”, maar zegt niet dat hij kandidaat zal zijn voor de partij (PT): “In 2022 ben ik 77. De katholieke kerk – met 2.000 jaar ervaring – stuurt zijn bisschoppen met pensioen als ze 75 zijn”. Volgens Lula was er “niemand die de overwinning van Bolsonaro (in 2018) voorzag – zelfs hij niet”, en wees deze overwinning toe aan zijn afwezigheid bij de verkiezingen: “De mensen stemden voornamelijk voor Bolsonaro omdat Lula geen kandidaat was. De beste manier om deze kiezers terug te winnen, is door met hen te praten”.

Gevraagd naar de grote afwijzing van zijn partij door de kiezers antwoordde hij: “Natuurlijk. De mensen praten veel meer over Pelé dan over andere voetballers”. *

Latijns Amerika

Lula zei dat hij de terugkeer van linkse leiders in landen als Mexico en Argentinië met vreugde vaststelde, maar betreurde wel de recente gebeurtenissen in Bolivia: “Mijn vriend Evo (Morales) beging een vergissing door zijn poging om een vierde mandaat uit te oefenen als president. Maar wat ze met hem deden was een misdaad, een staatsgreep, en dat is verschrikkelijk voor Latijns-Amerika”.

Zijn tijd in de cel

Lula gaf commentaar op de 580 dagen dat hij opgesloten zat in het gebouw van de federale politie in Curitiba, en zei dat hij dat enkel overleefde dankzij het groepje aanhangers dat er voor de deur kampeerde: “Ik kwam uit de cel met een groter hart. Dankzij die activisten, ben ik niet verbitterd vanbinnen”.

Lula gaf ook opnieuw kritiek op Sérgio Moro die hem veroordeelde: “Ik hoop dat Moro op een dag beoordeeld wordt voor de leugens die hij vertelde”.

*Wat dergelijke vergelijkingen betreft is Lula niet aan zijn proefstuk. Hij vergeleek zichzelf al eerder met Nelson Mandela, Tiradentes en zelfs met Jesus Christus. Ooit zei hij: ik betwijfel dat er een eerlijker ziel in Brazilië rondloopt dan ik. Zelfbewustzijn…

Bron

#BraziliëNieuwsOnline #Mexico #DonaldTrump #JairBolsonaro #JesusChristus #NelsonMandela #Argentinië #Bolivia #Lula #AugustoPinochet #Tiradentes #TheGuardian #SérgioMoro #ViktorOrbán #EvoMorales

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page