top of page
  • Observer

Lula wants to break free

LL

Vijftien procureurs van de Lava Jato task force in Curitiba, waaronder de inmiddels welbekende Deltan Dallagnol, ondertekenden een verzoek, gericht aan de verantwoordelijke rechter voor de strafuitvoering van ex-president Lula, dat deze zou overstappen naar een halfopen strafregime, inhoudend dat Lula overdag de gevangenis zou mogen verlaten om te gaan werken, en ‘s avonds terugkerend naar zijn cel om er te overnachten. Voor een normale gevangene kan dit als muziek in de oren klinken, maar niet voor Lula. Voor hem kan dit een nieuwe vernedering betekenen omdat de toekenning van deze gunst evenveel betekent als een toegeving, niet als een overwinning.

Immers, er is een groot tekort aan mogelijkheden om dit in werkelijkheid om te zetten. Indien de rechter (Carolina Lebbos) zou ingaan op het verzoek, dan is het erg waarschijnlijk dat de ex-president huisarrest krijgt, m.a.w. een overstap van zijn cel van 15 m2 in Curitiba naar het comfort van zijn appartement in São Bernardo dos Campos (SP), met een enkelband. De gunstmaatregel, wettelijk onderbouwd, is verbonden aan het betalen van een boete van R$ 4,1 miljoen. De wet bepaalt dat een gevangene kan genieten van een verlichting van het strafregime nadat hij/zij 1/6 van zijn/haar straf volbracht. Lula staat op het punt om die termijn volbracht te hebben.

Het probleem bestaat erin dat de ex-president wild om zich heen blijft schoppen en eist dat zijn veroordeling omtrent het triplex-appartement in Guarujá geannuleerd wordt, hem vrijstellend van enig fout gedrag in deze. Zijn advocaten dienden hieromtrent een verzoek in bij het hoogste gerechtshof STF, maar de procureurs waren sneller.

Lula zei in een interview dat hij er de voorkeur aan geeft om honderd jaren door te brengen in de cel, boven een huisarrest: “Ik weiger mijn waardigheid in te ruilen voor de vrijheid”, zo zei hij. Zijn advocaten vroegen niet om een versoepeling van het strafregime. De procureurs in Curitiba verklaarden dat zij verplicht zijn om die versoepeling aan te vragen indien de gevangene dat niet zelf doet, ook al omdat de overheid verantwoordelijk kan gesteld worden om iemand langer achter de tralies te houden dan wat de wet voorziet.

Kan Lula weigeren om zijn cel te verlaten? Neen dat kan hij niet. Indien een rechter een bevel uitvaardigt, dan moet dat opgevolgd worden. M.a.w. Lula zal naar huis moeten terugkeren omdat er geen alternatief is. Indien hij dat zou weigeren, dan zou de vraag van de procureurs uitlopen op een nieuw gerechtelijk proces.

Met andere woorden: indien rechter Lebbos ingaat op het verzoek van de procureurs, dan kan het nog wel even duren vooraleer de ex-president echt onschuldig verklaard wordt, zonder rekening te houden met andere processen die hem boven het hoofd hangen, zoals de veroordeling omtrent het buitenverblijf in Atibaia die nu op elk moment kan bevestigd worden door de rechtbank van tweede aanleg.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#DeltanDallagnol #SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #CarolinaLebbos #Curitiba #Guarujá #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page