top of page
  • Observer

Lula: weldra nieuwe veroordeling?

just-federal-curitiba

De laatste argumenten met betrekking tot het het proces van de ‘sítio Santa Barbara in Atibaia’, het zogenaamde buitenverblijf van ex-president Lula, moesten ten laatste gisteren ingediend worden door de verdediging van de 13 beklaagden bij rechter Gabriela Hardt, de tijdelijke plaatsvervangster van rechter Sérgio Moro, nu minister van justitie in de nieuwe regering van Jair Bolsonaro. Dit gold ook voor de aanklagers van het openbaar ministerie. En aldus geschiedde. De rechter kan nu op elk moment een vonnis uitvaardigen.

In dit proces wordt de ex-president ervan beschuldigd om steekpenningen te aanvaarden van de aannemers Odebrecht, OAS en Schahin (Engenharia). De totale waarde komt overeen met de betaling van de uitgevoerde werken en verbouwingen door deze bedrijven in de bewuste sítio. Het eigendom staat op naam van Fernando Bittar, zoon van Jacob Bittar, ex-burgemeester van Campinas en vriend van de ex-president.

De verdediging van Lula ontkent de beschuldiging en zegt o.m. dat hij politiek vervolgd wordt, zowel door ex-rechter Sérgio Moro als door zijn (tijdelijke) opvolgster Gabriela Hardt.

De andere beschuldigden die een gerechtelijk akkoord afsloten in ruil voor strafvermindering en/of andere voordelen, waaronder Marcelo en Emílio Odebrecht e.a. kaderleden van de groep, vragen om de erkenning van hun medewerking met het gerecht en dat de gunsten, toegekend op wettelijke basis, toegepast worden. Emílio Odebrecht bevestigt in zijn ingediende argumenten dat hij een nauwe relatie onderhield met de ex-president, en dat het verzoek om werken uit te voeren aan het buitenverblijf, uitging van de ex-first lady Marisa Letícia. Volgens hem had de goedkeuring van het verzoek geen directe link met een of ander contract tussen Odebrecht en Petrobras: “Het ging enkel om een erkenning van de steun die ex-president Lula altijd vertoonde voor onze groep, zonder enige welbepaalde tegenprestatie”, aldus de ex-CEO van Odebrecht.

Léo Pinheiro van het bedrijf OAS, die eveneens Lula beschuldigde in zijn getuigenis, vraagt hetzelfde. Hij beweert dat Lula in eigen persoon aan hem verzocht om verbouwingen uit te voeren. Hij bevestigt dat OAS die werken financierde en dat die bedragen afgetrokken werden van de steekpenningen, bestemd voor de PT, in ruil voor gunsten in het voordeel van OAS bij Petrobras. Andere kaderleden van OAS, Agenor Medeiros en Paulo Gordilho, vragen de vrijspraak en ontkennen enig illegaal gedrag.

Rogério Aurélio Pimentel, een voormalige lijfwacht van Lula, vraagt eveneens om een vrijspraak en gaat niet akkoord met de beschuldiging van witwassen van smeergelden. Anderzijds geeft hij toe dat hij de rol van ‘voorman’ speelde bij de verbouwingswerken en dat hij omslagen ontving met cash geld om de rekeningen te betalen.

Fernando Bittar, de officiële eigenaar van het buitenverblijf, vraagt om vrijspraak, en zegt dat hij hoegenaamd niets betaalde voor de verbouwingswerken van zijn sítio.

José Carlos Bumlai, intieme vriend van Lula; en advocaat Roberto Teixeira, ontkennen alle beschuldigingen.

Bron

Foto boven: Federaal gerechtshof in Curitiba - EBC - Divulgação/Justiça Federal

#EmilioOdebrecht #LéoPinheiro #MarisaLetícia #MarceloOdebrecht #JoséCarlosBumlai #OAS #SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #Campinas #Odebrecht #JairBolsonaro #Curitiba #FernandoBittar #Schahin #Petrobras #GabrielaHardt #Lula #RobertoTeixeira #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page