top of page
  • Observer

Lula: Wij gaan polariseren in 2022!

Lul-A-Bahia

De ex-president was vandaag aanwezig op een nationale raad van de PT in Salvador – Bahia. Te midden van de discussies over de steun aan kandidaten uit andere linkse partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, zei hij dat “de PT niet geboren werd als een steunpartij”, en dat zijzelf kandidaten moeten lanceren in zo veel mogelijk steden. Hij zei ook dat de partij geen enkele kritiek op zichzelf moet geven. Tijdens zijn toespraak vermelde hij vrijwel alle mogelijke presidentskandidaten voor 2022, met kritiek en ironie aan het adres van Jair Bolsonaro, de gouverneur van São Paulo João Doria en televisiepresentator Luciano Huck.

Toen hij begon over Bolsonaro linkte hij de huidige president opnieuw aan de milities en aan de moord op gemeenteraadslid Marielle Franco: “Bolsonaro, denk niet dat ik het tegen deze milities wil opnemen. Dat wil ik niet want vechten tegen milities leverde de dood op van Marielle”. Hij gaf ook kritiek op de aanpak van de economie van de federale regering, een onderwerp dat een van de voornaamste punten gaat uitmaken van zijn oppositie. Ook minister van justitie Sérgio Moro kreeg er weer van langs en werd opnieuw uitgescholden als ‘canaille’.

Vergezeld aan beide flanken door partijvoorzitster Gleisi Hoffmann en Fernando Haddad boorde hij initiatieven van de regering Bolsonaro in de grond, zoals de net gelanceerde MP (Medida Provisória) ‘Emprego Verde e Amarela’ (een programma om de tewerkstelling van jongeren te bevorderen – zie vorig bericht), de geplande fiscale hervorming, de veilingen van de olievelden in het pré-sal gebied: “Hij (Bolsonaro) is als een van die rampen die af en toe gebeuren. Nu wil hij zelfs de werklozen belasten, en banen scheppen waar alle rechten ontnomen worden aan de werknemer. Dit is een terugkeer naar de slavernij”.

Toen hij sprak over de verkiezingen van 2022, bevestigde hij dat hij van plan was om het Palácio do Planalto (presidentiële paleis) te betreden, samen met Haddad of met Rui Costa, de gouverneur van Bahia: “Ze zullen er niet in slagen om de PT weg te houden van de verkiezingen in dit land, met of zonder Lula”.

De boodschap aan de partijbonzen was duidelijk: de PT moet zich inwendig versterken en inzetten op de polarisatie: “Weten jullie wie polariseert? Wie de overwinning nastreeft! De PT polariseerde in 1989, 1994, 1998, 2002, 2010, 2014 en 2018, en zal dat ook doen in 2022!”.

Volgens Lula duiken er altijd nieuwe namen op, bij alle verkiezingen: “Iedere keer wordt er een nieuwe kandidaat uitgevonden. Nu wordt het ‘Caldeirão do Huck’ (de naam van het populaire TV-programma, gepresenteerd door Luciano Huck, bij O Globo). Huck en (João) Doria zijn als een pauze en menopauze. Ze mogen uitvinden wat ze willen, maar gaan er niet in slagen om de PT weg te halen uit de verkiezingen”.


Rui-Fatima-Lula-Wellington

De ex-president wijst alle zelfkritiek van de hand. Rui Costa, de gouverneur van Bahia zei vorige maand tijdens een interview door het weekblad Veja, dat de partij dat best zou doen: “Er zijn kameraden bij de PT die vinden dat we kritiek op onszelf moeten geven. Wie dat vindt moet dat maar zelf doen. Ik ga niet de rol spelen van de oppositie, dat is hun taak. Heeft er ooit iemand gevraagd aan Fernando Henrique Cardoso om aan zelfkritiek te doen? Of aan Bolsonaro? Enkel de PT zou dat moeten doen?”

Lula verwees opnieuw naar de klassenverschillen in de Braziliaanse maatschappij om de haat te verklaren tegen de PT: “De partij moet sterker uit dit historisch moment komen. Wij moeten beseffen wat ons volk dagelijks meemaakt. Links Brazilië weet meer over de helden van de Russische, Cubaanse en Chinese revolutie dan over onze eigen helden”.

De nationale partijraad vond plaats achter gesloten deuren, ook voor de pers. Naar verluidt zal Lula het verlengde weekend (vrijdag is een feestdag in Brazilië – Proclamação da República) doorbrengen aan een niet nader vermeld strand in Bahia, samen met zijn verloofde Rosângela da Silva (Janja).

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#RioGrandedoNorte #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #EmpregoVerdeeAmarela #Janja #JairBolsonaro #JoãoDoria #RuiCosta #PaláciodoPlanalto #RosângeladaSilva #GleisiHoffmann #WellingtonDias #FernandoHenriqueCardoso #PT #MarielleFranco #CaldeirãodoHuck #FátimaBezerra #Lula #Bahia #LucianoHuck #OGlobo #ProclamaçãodaRepública #Salvador #Piauí #MP #MedidaProvisória #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page