top of page
  • Observer

Lula wint

ParabensLula

De langverwachte tweede stemronde gaf eindelijk uitsluitsel (met een bijzonder nipt verschil): ex-president Lula mag het presidentiële lint voor de derde keer om zich hangen, in januari 2023, tot spijt van wie het benijdt.

De 77-jarige Lula staat voor een moeilijke taak. Het palmares van zijn voorganger Bolsonaro mag dan al bedenkelijk zijn, maar die kan nog altijd rekenen op een hondstrouwe conservatieve aanhang die veel groter is dan de media lieten uitschijnen.

Brazilië staat tegenover gigantisch grote uitdagingen, daarnaast zal hij te maken krijgen met een vijandelijk parlement, gedomineerd door rechtse en extreemrechtse verkozenen. Lula is wel een goede diplomaat en gaat pragmatisch tewerk.


LLVid

Indien hij de rol van zijn partij (de socialistische arbeiderspartij PT) binnen de perken kan houden, en slaagt in een toenadering tot het centrum, bestaat er zeker een grote kans op wat meer respect in de rest van de wereld, een dringende noodzaak na de isolatie waarin het land geduwd werd door het rampzalige beleid van zijn voorganger.

De bolsonaristen, zowat de helft van het kiezerskorps, zijn de corruptie onder de PT-regeringen nog niet vergeten. Het was dan ook niet erg verstandig van Dilma Rousseff om te zeggen dat het tijd werd dat de PT terug aan de macht komt. Brazilië kwam in een economische draaikolk terecht onder haar regeringen, en ook dat zijn velen nog niet vergeten. Nooit eerder in de geschiedenis van het land was de polarisatie zo groot. De PT zou er niet in slagen om terug aan de macht te komen zonder Lula.

Wanneer alles normaal verloopt, zonder het politieke geweld van de voorbije maanden, zal de democratie weer snel op de juiste sporen staan. De verkiezing van Lula bewijst trouwens dat die nog steeds overeind stond en dat de Braziliaanse instituten, ondanks wat uitglijders, goed functioneren.

Illustratie: Twitter - Cris Vector - Foto: Twitter Lula 13

#Verkiezingen2022 #JairBolsonaro #PT #Lula #DilmaRousseff #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page