top of page
  • Observer

Lula: "Zero begrotingsdoelstelling is niet nodig"


President Lula ontvangt de Braziliaanse pers

President Lula verklaarde gisteren in aanwezigheid van de Braziliaanse pers (foto) dat het niet nodig is om te streven naar een zero begrotingsdoelstelling, en voorspelt een moeilijk 2024. De verklaring staat recht tegenover wat een van de belangrijkste slogans was van minister van Financiën Fernando Haddad. Die verzette zich altijd tegen het groeiende scepticisme - ook binnen de regering - over het volledige wegwerken van het tekort op de overheidsrekeningen in 2024.


Lula zegt nu dat dit resultaat onwaarschijnlijk is omdat hij niet wil bezuinigen op investeringen en openbare werken. Voor de president zou een tekort dat overeenkomt met 0,5% van het bruto binnenlands product weinig voorstellen: "Laat me dit even uitleggen. We zullen er alles aan doen wat mogelijk is om de begrotingsdoelstelling te halen, maar ik zeg dat het volledig wegwerken van het deficit niet nodig is. Ik werd verkozen om te regeren en laat mij niet verplichten om het jaar (2024) te beginnen met het bezuinigen op miljarden aan werken die een prioriteit vormen voor het land."


Meteen na de uitspraak van de president kelderde de aandelenmarkt en ging de dollar omhoog. Lula vindt echter dat de markt te hebzuchtig is en een doel opeist waarvan ze weten dat het niet zal worden gehaald: "Ik ben me bewust van de bereidheid van Haddad, zijn wil om de begroting in evenwicht te brengen. Maar ik zeg dat we dat volgend jaar nauwelijks zullen bereiken."


De reacties in de pers lieten niet op zich wachten met krantenkoppen als:


"Economische ploeg van de regering vreest voor een negatieve impact door de verklaring van de president"

"Lula saboteert het land door de zero begrotingsdoelstelling te negeren"

"Zal het Parlement gestimuleerd worden door de verklaring van Lula om te stemmen voor de projecten van Haddad?"

De krant O Globo zegt dat de uitspraak van Lula het gevolg is van de invloed van stafchef Rui Costa, waarvan iedereen in Brasília weet dat hij het niet zo goed kan vinden met Fernando Haddad.


O Globo - Folha de São Paulo - Estadão


Foto: Ricardo Stuckert/PR

4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page