top of page
  • Observer

Luxeleventje dankzij het partijfonds

DinhVo

BRNieuws had het al vaker over de omvang van het partijfonds, geld uit de schatkist dat ter beschikking staat van politieke partijen om, volgens de letters van de wet, hun werking te financieren. In de praktijk wordt het geld ook gebruikt om het luxeleventje en privileges van de partijbonzen en leiders te bekostigen.

De partijen zijn verplicht om rekenschap te geven van hun uitgaves aan het kiestribunaal TSE, en die verplichting laat zien dat spaarzaamheid niet bovenaan het lijste staat van hun prioriteiten.

De krant Estadão pluisde het even uit voor hun lezers en ontdekte een lijst van miljoenen uitgaves voor vluchten met privé jets en verblijven in luxe hotels. De PDT bijvoorbeeld deed R$ 30.000 op om hun voorzitter en een ander partijlid naar een samenkomst internationale socialistische meeting te laten reizen, in een luxe-resort in Cancún. De bijeenkomst duurde 2 dagen maar het duo verbleef er een ganse week.

De politieke partijen legden vorig jaar rekenschap af van hun uitgaves voor overnachtingen en verplaatsingen met het vliegtuig, oplopend tot R$ 18 miljoen. Daar komt nog eens R$ 3,1 miljoen bovenop voor vluchtjes met een privé jet.

De rehabilitatie van de politieke rechten van Lula, na de annulatie van zijn veroordelingen in het Lava Jato proces, deed de uitgaves van de arbeiderspartij aan dergelijke vluchten omhoog gaan. Hierbij ging het niet alleen om de ex-president, maar ook zijn vriendin – nu echtgenote – Rosângela da Silva, raadgevers en veiligheidsmensen.

De verplaatsingen van Lula en zijn staf kostten (tot nog toe) R$ 698.800. In mei (vorig jaar) vloog de ex-president naar de hoofdstad Brasília. Kost: R$ 83.000. In augustus stond het noordoosten op zijn agenda: Recife, São Luís, Fortaleza, Natal en Salvador. Die rondreis kostte R$ 498.000 en kende het gezelschap van partijleidster Gleisi Hoffmann, ex-burgemeester (van SP) Fernando Haddad, secretaris voor communicatie van de PT, Jilmar Tatto en Edson Antônio Moura Pinto, een presidentiële raadgever uit de tijd dat de PT nog aan het roer stond van de regering. Pinto raakte bekend omdat hij zorgde voor de aankoop van pedaalbootjes voor de sítio Santa Bárbara in Atibaia, destijds het buitenverblijf van Lula en zijn familie.

Van het totaal aan uitgaves voor verplaatsingen met privé jets, aangegeven aan het kieshof TSE, diende R$ 2,1 miljoen voor de campagnes van volksvertegenwoordigers Arthur Lira (Progressistas) en Baleia Rossi (MDB), kandidaten voor de zetel van Kamervoorzitter. Lira vloog naar 27 verschillende steden via 31 vluchten, kostprijs R$ 1,1 miljoen, in een Cessna met een marktwaarde van US$ 7 miljoen. Zijn gezelschap bestond uit 7 andere volksvertegenwoordigers.

Rivaal Baleia Rossi deed R$ 1 miljoen op aan 23 vluchten naar 13 verschillende steden van Brazilië. Hij nam 9 collega’s met zich mee.

Partijfonds: over hoeveel gaat het?

Tot 2014 bleven die uitgaves beperkt tot R$ 500 miljoen, maar in 2015 kwam er een verbod op donaties van bedrijven aan politieke partijen. In 2021 werd een budget van R$ 939 miljoen goedgekeurd voor het partijfonds waarvan in werkelijkheid al R$ 509,7 miljoen werd uitbetaald aan de partijen.

Bron

Foto: Marcello Casal Jr/Agência Brasil

#TSE #SítioAtibaia #FernandoHaddad #GleisiHoffmann #Cancún #PT #Estadão #JilmarTatto #Lula #BaleiaRossi #ArthurLira #Cessna #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page