top of page
  • Observer

Machtsmisbruik

Camara15082019

De Kamer van volksvertegenwoordigers keurde gisteren een wetsvoorstel goed dat zwaardere straffen oplegt voor misbruik van macht, gepleegd door autoriteiten, meer bepaald leden van de drie machten zoals tribunalen, rechters, ambtenaren, militairen, zelfs leden van het openbaar ministerie. Ondanks de goedkeuring kwamen er protesten van sommige parlementairen en een deel van de bevolking die hierin een poging zien om de strijd tegen de corruptie af te zwakken. Leden van de Lava Jato task force en rechters zouden wensen dat president Bolsonaro zijn veto stelt tegen deze wet.

Indien Bolsonaro dat niet doet, dan kunnen autoriteiten voortaan gestraft worden met een opsluiting van zes maanden tot 4 jaar, en een boete, aangepast aan het gewicht van de overtreding.

Mocht deze wet eerder bestaan hebben, dan zouden o.m. onderstaande gevallen een andere ontwikkeling gekend hebben:

Het verhoor van ex-president Lula

Lula werd op 4 maart 2016 afgevoerd onder dwang voor een verhoor door de federale politie, in het kader van de 24ste fase van het Lava Jato onderzoek. De beslissing werd genomen door voormalige rechter Sérgio Moro, nu minister van justitie. De zaak werd destijds door specialisten beschouwd als misbruik van macht. Dit zou niet gebeurd zijn mocht de wet toen bestaan hebben.

Het aftappen van de telefoon van Lula

Sérgio Moro beval, eveneens in 2016, de afluistering van de telefoon van Lula en ging zelfs zover om een gesprek tussen de ex-president en Dilma Rousseff (toen nog president), publiek te maken. De dialoog werd opgenomen om 13h32, zelfs nadat er ongeveer 2 uur eerder een besluit werd uitgevaardigd om de afluistering te verbieden. Het gesprek onthulde een manoeuvre om Lula te benoemen als stafchef waardoor hij zou kunnen genieten van parlementaire onschendbaarheid om te ontsnappen aan een eventuele arrestatie. Het CNJ (Conselho Nacional de Justiça – nationale raad voor justitie) stelde hieromtrent vragen aan Moro die later zijn “respectvolle excuses” aanbood aan het STF voor de uitglijder.

Cabral aan de ketting

In januari van vorig jaar werd ex-gouverneur (van Rio de Janeiro) Sergio Cabral naar het IML gebracht (Instituto Médico Legal) gebracht met handboeien en kettingen aan zijn enkels. Zijn advocaat Rodrigo Roca zei bij deze gelegenheid dat “er enkel een hoofdkap en een koord ontbrak” om de man op te hangen. Er bestond geen enkel redelijk motief om de ex-gouverneur op deze manier te vernederen. Met deze nieuwe wet zou de opdrachtgever bestraft kunnen worden met zes maanden tot 2 jaren gevangenis, plus een forse boete.

Bron

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #JairBolsonaro #SergioCabral #Lula #CNJ #STF #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page