top of page
  • Observer

Maduro over humanitaire hulp: rottigheid!

N-Maduro-FB

De Venezolaanse president Nicolas Maduro gaf vandaag een toespraak voor zijn aanhangers in de hoofdstad Caracas die tegelijk werd verspreid via de sociale media. Meer dan een uur lang gaf hij kritiek op de aangeboden humanitaire hulp uit het buitenland. Hij classificeerde de zelfverklaarde president Juan Guaidó als een marionet van de Noord-Amerikaanse regering die wil tussenkomen in Venezuela om toegang te krijgen tot de rijkdommen van het land, zoals mineralen en petroleum. Maduro haalde ook uit naar de presidenten Ivan Duque (Colombia) en Donald Trump (USA).

Over de humanitaire acties zei hij dat het louter gaat om “een poging om een goedgelovige erin te laten lopen”, en gaf kritiek op de kwaliteit van de aangeboden voedingswaren die hij omschreef als “rottigheid die moet dienen om de militaire tussenkomst van de Verenigde Staten te camoufleren”.

Een van de vrachtwagens, gestuurd door Brazilië en de Verenigde Staten, stak de grens over in Pacaraima (Roirama) en bevindt zich reeds op Venezolaans grondgebied, dit volgens de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo.

Maduro zei ook in zijn toespraak dat hij bereid was om alle eetwaren en geneesmiddelen te kopen die momenteel beschikbaar voor donatie zijn in de hoofdstad van Roirama, Boa Vista: “Wij zijn geen slechte betalers en ook geen landlopers”, zo zei hij, verwijzend naar producten als rijst, melkpoeder, suiker en zelfs vlees. De twee laatste producten worden niet verzonden door Brazilië.

Colombia

Maduro haalde verscheidene malen hard uit naar de Colombiaanse president Ivan Duque en kondigde aan dat hij de relaties met dat buurland zou verbreken. Hij gaf reeds het bevel opdat de Colombiaanse diplomaten zouden vertrekken uit Venezuela.

De Venezolaanse dictator gaf toe dat er problemen waren, zoals de sluiting van de universiteiten en de stopzetting van het betalen van sociale uitkeringen, maar zei dat zijn land lijdt onder een economische blokkering en dat Venezuela nog altijd betere sociale indicatoren heeft dan andere landen in de regio. Hij benadrukte dat enkel hij de wettelijke president is: “Alles binnen de grondwet, en niets buiten de grondwet”, zo klonk het.

Gleisi doet ook haar zegje

Gl-Hoffmann

Gleisi Hoffmann, voorzitster van de arbeiderspartij PT, gaf haar opinie over Venezuela te kennen via Twitter, hiermee de toespraak van Maduro onderlijnend: “Er staan ons triestige dagen te wachten in Latijns-Amerika met deze gefantaseerde humanitaire hulp aan Venezuela. Wij lijden onder de houding van Brazilië, buigend onder de belangen van de Verenigde Staten. Zij zullen niet lijden onder de gevolgen van dit conflict. Ik heb hier al lang geleden voor gewaarschuwd”, aldus Gleisi.

Bron 1Bron 2

Foto´s: Facebook - Rovena Rosa - Agência Brasil

#BoaVista #Pacaraima #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #ErnestoAraújo #Twitter #DonaldTrump #GleisiHoffmann #Roirama #JuanGuaidó #Caracas #IvanDuque #NicolasMaduro #Colombia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page