top of page
  • Observer

Maia: De ideeën van de regering vormen een woestijn

Bolso-Chili

Kamervoorzitter Rodrigo Maia is niet tevreden over de regering en zegt dat er, naast het project van de hervorming van de pensioenen, en het project dat ingediend werd door minister Sérgio Moro m.b.t. de publieke veiligheid, geen andere projecten bestaan. Een dag eerder dreigde hij er zelfs even mee om de onderhandelingen tussen de regering en het parlement stop te zetten, nadat hij aangevallen werd door het gemeenteraadslid Carlos Bolsonaro, via de sociale media. Die uitspraak bracht hij intussen weer in evenwicht door te verzekeren dat hij dat werk zou verderzetten. Er kwamen niettemin diverse kritieken van zijn kant, o.m. de waarschuwing dat de president zich beter zou bezighouden met regeren, en het gebruik van Twitter achterwege laten.

Maia: “De ideeën van de regering vormen een woestijn. Als er voorstellen zijn, dan ken ik ze niet. Welk project bestaat er nog buiten dat van de sociale zekerheid? Dat is niet bekend”. Hij beschouwt minister van economie Paulo Guedes als “een eiland” in de uitvoerende macht.

De president, momenteel op bezoek in Chili (foto boven), reageerde op zijn manier op Maia’s uitspraken door te stellen het enkel gaat om wat meningsverschillen bij een vrijend koppeltje. Hierop antwoordde Maia dat het voor hem geen probleem vormt indien de president niet met hem zou praten tot aan het einde van zijn ambtstermijn: “Ik hoef niet met hem te praten. Zijn probleem bestaat erin dat hij leden van het parlement moet ‘opvrijen’, om precies te zijn 307 stemmen. Mijn stem heeft hij al, hij mag me achteraan in de file plaatsen”.

Journalist Josias de Souza (UOL) schrijft hierover:

Jair Bolsonaro vertoont enkele zelfmoordtrekjes. Paulo Guedes verklaarde dat het land, zonder de hervorming van de sociale zekerheid, in de chaos belandt, m.a.w. de regering zal enkel overleven indien dit project goedgekeurd wordt. Hiervoor zijn 308 stemmen nodig in de Kamer. Om die te bekomen moeten drie maatregelen genomen worden, met name dialoog, dialoog en nog eens dialoog. Maar Bolsonaro kiest ervoor om te regeren via de sociale media, en dat is leven zoals Alice in Wonderland. Wie daar de werkelijkheid omschrijft, wordt beschuldigd van samenzwering. En dat is wat Rodrigo Maia overkomt.

De boodschappen van de president zijn ontkennend: Neen, ik benoem geen bandieten als minister. Ik doe niet mee aan het oude politieke spelletje van ‘toma-lá-da-cá’, enzovoort. Dat klinkt allemaal goed, maar in de praktijk lijkt het meer op een individu dat zijn familie naar een restaurant brengt, een tafel uitkiest en tegen de kelner alle gerechten opnoemt in het aangeboden menu die hij niet wil uitproberen. De familie keert terug naar huis met een lege maag en de zoon gaat reclameren over het restaurant op de sociale media.

Oude politiek of nieuwe politiek bestaan niet, enkel goede politiek. Het is logisch dat parlementsleden de wensen van hun kiezers overbrengen. Dit aangrijpen om het parlement via de sociale media ervan te beschuldigen om voorstellen te blokkeren, maakt de weg vrij voor crisissen, niet om de apocalyps, aangekondigd door Paulo Guedes, te vermijden.

Bron 1Bron 2

Foto: Marcos Corrêa - PR

#CarlosBolsonaro #BraziliëNieuwsOnline #JosiasdeSouza #JairBolsonaro #PauloGuedes #Chili #RodrigoMaia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page