top of page
  • Observer

Maia is de klos

MaiaMandetta

Kamervoorzitter Rodrigo Maia (DEM) kreeg in de voorbije dagen een waar bombardement te verwerken via de sociale media. Enkel al bij Twitter publiceerden 238.000 profielen 1,6 miljoen berichten over de parlementair in de laatste twee dagen.

Een onderzoek door een gespecialiseerd bureau stelde vast dat de aanvallen door bolsonaristas op Maia tussen 21h donderdagavond en 18h vrijdagavond 71% uitmaakten van alle negatieve berichten, zich baserend op de hashtag #ForaMaia (Weg met Maia).

President Bolsonaro zei vorige donderdag dat Maia op een “slechte manier bezig was” en insinueerde dat de volksvertegenwoordiger een “complot smeedde tegen hem en zijn regering”: “Ik heb het gevoel dat hij niet van plan is om de problemen te verlichten. Hij wil de federale regering aanvallen, het mes in onze rug steken. Het lijkt erop dat hij van mij af wil”.

Maia reageerde door te stellen dat hij Bolsonaro niet zou aanvallen en ging zover om te zeggen “Hij mag mij aanvallen, met stenen gooien, het parlement zal met bloemen gooien”.

De aanvallen tegen Maia vertrokken voor een deel van zijn eigen collega’s. Bij Twitter, Instagram en Facebook werden er in het totaal 29 berichten vastgesteld, met 323.000 interacties als gevolg. De recordhouder was Eduardo Bolsonaro, zoon van de president. Hij publiceerde het interview door CNN Brasil met zijn vader en lokte hiermee 53.000 reacties uit. Een andere aanval vertrok van volksvertegenwoordigster Alê Silva (PSL) die beweerde dat Maia de economie aanvalt om de regering te destabiliseren. Zij haalde hiermee 7.600 likes.

Volksvertegenwoordigers van de PT en Alexandre Frota (PSDB) waren nadrukkelijk in de verdediging van Maia. Frota: “Maia werd aangevallen door Bolsonaro, maar trapte niet in de val. Rodrigo, jij hebt ons verzoek voor een impeachment procedure in je handen”, zo twitterde hij. De leider van de PT in de Kamer, Enio Verri, zei dat de beschuldiging van Bolsonaro aan het adres van Maia, een belediging was aan de maatschappij.

Het is inmiddels wel duidelijk dat een groot deel van de profielen op de sociale media, gebruikt door het “gabinete do ódio” (het zogenaamde haatkabinet, bestaande uit Bolsonaro vertrouwelingen, opererend op een verdieping van het Palácio do Planalto) door hen werden opgemaakt en eigenlijk robotten zijn. De onderzoekscommissie van de Kamer die uitzoekt wie er achter alle fake news berichten zit, heeft o.m. raadslid Carlos Bolsonaro als doelwit, een andere zoon van de president.

Volgens politieke wetenschapper Humberto Dantas (CLP – Educação do Centro de Liderança Pública), zijn de jongste aanvallen niet het gevolg van het ontslag van minister van Gezondheidszorg Mandetta, maar wel van het feit dat de Kamer een verzoek goedkeurde dat de president verplicht om de resultaten van de covid-19 testen op zijn persoon, binnen dertig dagen te tonen. Volgens deze analist was dit een van de grootste aanvallen van de wetgevende macht op de uitvoerende macht, een aanval die kan leiden tot het besluit dat de president een “crime de responsabilidade” beging, een inbreuk tegen de wet door een politicus (in het Engels bekend onder de term “high crimes and misdemeanors”).

Maia signaleert de breuk met Bolsonaro

CNN Brasil meldt dat Rodrigo Maia liet weten aan de oppositie dat hij met Bolsonaro breekt. Hij zou dat gezegd hebben, gisteren tijdens een vergadering met partijleiders waar hij bevestigde dat Bolsonaro moet begrijpen dat het parlement autonoom is en niet zijn bezit, net als het ganse land.

Volgens een van de deelnemers aan die samenkomst zei Maia dat hij ernstiger maatregelen overweegt tegen het Palácio do Planalto, nadat de crisis van het cornovirus voorbij is. Hij gaf hierover geen verdere details.

De meeting wijst op een toenadering tussen Maia en centrumlinkse en linkse partijen (PT, PSOL, PCdoB, PDT, PSB en Rede). Hij beloofde om hen te raadplegen vooraleer te bepalen over wat er gestemd gaat worden.

De relatie tussen de Kamervoorzitter en deze partijen was verzuurd nadat Maia een voorlopige maatregel liet stemmen waardoor de arbeidswetgeving gewijzigd werd in het licht van de coronaviruscrisis. Die MP (Medida Provisória) werd goedgekeurd in de Kamer, maar nog niet door de Senaat).

De ontmoeting met de oppositie is ook een antwoord van Maia op de pogingen van de regering om de banden met de centrumpartijen te herstellen (PP,PTB, PL, PSD… ). De regering wil de relatie met het parlement verbeteren en tegelijk invloed uitoefenen in de verkiezing van de volgende Kamervoorzitter (Maia kan zich niet meer kandidaat stellen).

Rodrigo Maia nam reeds afstand van minister van Economie Paulo Guedes en heeft nu enkel nog contacten met de economische ploeg via Mansueto Almeida, de secretaris van de nationale schatkist.

Foto boven: Rodrigo Maia (links) wisselt een ‘elleboog’ uit met de, inmiddels ontslagen minister van Gezondheidszorg, Luiz Henrique Mandetta (rechts).

Bron 1Bron 2

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#Rede #AlexandreFrota #CNNBrasil #CarlosBolsonaro #BraziliëNieuwsOnline #PDT #Twitter #JairBolsonaro #PauloGuedes #Facebook #LuizHenriqueMandetta #Instagram #EduardoBolsonaro #PT #PCdoB #PSOL #RodrigoMaia #PSDB #PSB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page