top of page
  • Observer

Malafaia: Ik ben niet dom!

MalafaiaBolso

Het gebrek aan een landelijk beleid in de aanpak van de strijd tegen het coronavirus is zonder enige twijfel een van de voornaamste oorzaken van de omvang van de tragedie die tot op dit moment het leven kostte aan 78.817 Brazilianen. De kaap van 100.000 zal hoogstwaarschijnlijk voor het einde van augustus bereikt worden. In het totaal werden 2.075.246 mensen geïnfecteerd in Brazilië, en indien dat aan het huidige ritme doorgaat, dan zal ook hier de grens van 3 miljoen besmettingen overschreden worden in die periode.

Het is niet makkelijk om in Brazilië te leven en overdonderd te worden met nieuwsberichten en richtlijnen die verschillend kunnen zijn, afhankelijk van de regio waar men woont, áls het al goed doordringt tot bepaalde gebieden. De president heeft zich vanaf het begin verzet tegen strenge maatregelen zoals een volledige lockdown. Uitspraken als “Het gaat slechts om een griepje” en “Wat wil je dat ik eraan doe” toonden zijn onverschilligheid aan, en dat wijzigde niet, zelfs niet nadat hij zelf besmet werd en nu al twee weken in quarantaine is.

Het hooggerechtshof deed in het begin van de pandemie een uitspraak waardoor gouverneurs en burgemeesters in de afzonderlijke deelstaten zelf mochten beslissen over het beleid in hun regio, en dat leidde onvermijdelijk tot verschillen in de aanpak. Tel daarbij de reeds bestaande problemen in de publieke gezondheidszorg, de steeds weerkerende plaag van corruptie, het non-beleid van het ministerie van Volksgezondheid waar twee ministers opstapten en vervangen werden door militairen, de zwakke leefomstandigheden van de armen in de sloppenwijken en de inheemse bevolking in het binnenland, en de situatie wordt duidelijker. De wanstaltige ongelijkheid in het land is zeker niet van aard om snel verbetering te brengen, integendeel, de pandemie maakte die nog wat duidelijker. Bovendien staat een flink deel van de bevolking onder de invloed van de evangelische kerken die hun bron van inkomsten zagen dalen waardoor sommige pastoors zich weren als een duivel in een wijwatervat om de situatie om te keren.

De krant Estadão brengt vandaag een reportage met als titel: “Religieuzen vormen een netwerk van desinformatie over covid-19. Verschillende voorbeelden worden aangehaald, inclusief de “voorspelling” van ‘pastor’ César Augusto in João Pessoa die via een cultus, uitgezonden via het internet op 17 maart het einde aankondigde van de pandemie. De dag daarvoor registreerde Brazilië officieel het eerste coronaslachtoffer. Bovenaan dit stukje leest u hoever Brazilië nu staat, vier maanden later.

Onderzoekers van de USP (universiteit São Paulo) maakten een dossier op over de desinformatie, verspreid door evangelische kerken via digitale wegen. Enkel al via YouTube registreerden de boodschappen van een religieus netwerk maar liefst 11 miljoen bezichtigingen in 47 dagen. De inhoud van die boodschappen minimaliseert de ziekte, verkondigt allerlei samenzweringstheorieën en diskwalificeert wetenschappelijke informatie over het virus.

De uitspraken en verklaringen van de predikers worden beschermd door de religieuze vrijheid, en spelen een troostende rol in crisistijden, maar in sommige gevallen worden de grenzen van het geloof overtreden, aldus experts. In Porto Alegre (Rio Grande do Sul) verscheen er een pamflet op het internet, afkomstig van de kerk ‘Igreja Catedral Global do Espírito Santo’, van pastoor Silvio Ribeiro, dat leidde tot een onderzoek door de politie wegens kwakzalverij. Ribeiro beval een “gewijde olie” aan die “immuniseerde tegen eender welke pandemie, virus of ziekte”. De prediker haastte zich om zijn verontschuldigingen aan te bieden.

Dominee Renê Terra Nova, van de kerk Ministério Internacional da Restauração in Manaus (Amazonas) ging de straat op in de hoofdstad Brasília om deel te nemen aan demonstraties ten voordele van president Bolsonaro, nadat hij geconfronteerd werd met de aanbeveling van het sociale isolement. Hij betoogde dat de gelovigen in tijden van een pandemie de tempels moeten opzoeken.

Met meer dan een miljoen abonnees op zijn YouTube-kanaal wordt pastoor Silas Malafaia (foto boven naast Bolsonaro), de leider van de “Assembleia de Deus Vitória em Cristo”, door de onderzoekers genoemd als een van de religieuze leiders die desinformatie verspreidt. In een video die meer dan vijfhonderdduizend maal werd bekeken, citeert deze bondgenoot van Bolsonaro een bericht van de Braziliaanse Vereniging voor Infectieziekten om zijn standpunt te bevestigen, waarin staat dat alleen steden met meer dan duizend bevestigde gevallen van de ziekte onderworpen moeten worden aan sociaal isolement. Volgens Malafaia bestaat er “emotioneel terrorisme” in de waarschuwingen over de ziekte, en moeten de evangelische gelovigen zich “wapenen” met de “kracht van het gebed en het geloof” in het gevecht tegen de pandemie.

Hij stond ook een interview toe aan de krant (Estadão) waarin hij o.m. verklaart: “Wil dat zeggen dat alles wat Bolsonaro zegt, juist is? Natuurlijk niet, ik ben niet dom!”.

Bron

Foto: Facebook

#Manaus #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #USP #PortoAlegre #SilasMalafaia #Coronavirus #JoãoPessoa #Estadão #COVID19 #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page