top of page
  • Observer

Marielle Franco: internationale repercussies

Marielle

Ook de Europese pers besteedde vandaag aandacht aan de bijzonder brutale moord op het gemeenteraadslid Marielle Franco (PSOL-RJ) en haar chauffeur Anderson Gomes in Rio de Janeiro. De krant El País schreef: “De golf van stedelijk geweld in Rio de Janeiro stijgt met een graad”. De krant bevestigt dat zowel Marielle’s partijgenoten als de politie er niet aan twijfelen dat het om een executie ging: “Zelfs in een stad waar men gewoon is aan het geweld, veroorzaakt deze misdaad een enorme commotie, mede door de ongewone karakteristieken. Ondanks de doden die dagelijks geteld worden gaat het meestal om de gevolgen van confrontaties tussen de militaire politie en drugsdealers die vechten om hun territorium, dikwijls uitlopend op onschuldige slachtoffers, zogenaamde ‘collateral damages’. Het geval Marielle Franco is verschillend”.

El País citeert ook de verklaring van ex-presidente Dilma Rousseff die zwaar onder de indruk en sterk verontwaardigd is met de vroegtijdige dood van Mariella, en de reactie van Amnestie International die een diepgravend onderzoek eist van de Braziliaanse overheid.

Ook El Mundo gaf grote aandacht aan de tragische gebeurtenis. Marielle wordt geciteerd als iemand die erg veel kritiek gaf op de federale interventie in Rio de Janeiro. Ook de laatste tweet van Marielle die ze op dinsdagavond publiceerde, werd herhaald: “Hoeveel doden moeten er nog vallen vooraleer deze oorlog eindigt?”

Het Britse blad The Guardian maakte melding van de vele protesten in Brazilië: “Marielle Franco was een vernieuwende politica die zichzelf ontwikkelde als de woordvoerster van de arme bevolking in de sloppenwijken die ongeveer een kwart uitmaken van de totale bevolking van een stad waar de armoede, de brutaliteit van de politie en schietpartijen met drugsdealers dagelijkse kost zijn”. De krant herinnerde ook aan het grote aantal stemmen die zij behaalde bij de jongste verkiezingen (2016, meer dan 40.000 stemmen) en dat zij zich gespecialiseerd had inzake het geweldadige optreden van de politie: “Recentelijk beschuldigde Marielle de politie van excessief geweld tegen de bewoners van een favela, gecontroleerd door drugshandelaars. Als lid van een socialistische partij stond Marielle ook bekend voor haar sociaal werk in de favela’s van de stad”.

De Franse krant Le Figaro schreef dat Marielle “zich opstelde tégen het besluit van president Michel Temer om de openbare veiligheid van Rio de Janeiro over te dragen aan het leger”.

De moord

Marielle werd in het hoofd getroffen door 4 kogels. Haar raadgeefster die naast haar zat op de achterbank van het voertuig werd enkel getroffen door wat splinters en overleefde de aanslag. De bestuurder van het voertuig, Anderson Gomes, werkte op zelfstandige basis voor Uber en kreeg drie kogels in zijn rug. Hij overleefde evenmin de brutale aanslag.

Foto boven: De kamer van volksvertegenwoordigers in Brasília brengt een eerbetoon aan het vermoorde gemeenteraadslid en haar autobestuurder Anderson Gomes.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Uber #ElPaís #LeFigaro #BraziliëNieuwsOnline #MarielleFranco #ElMundo #TheGuardian

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page