top of page
  • Observer

Marielle Franco: wie is de opdrachtgever, wie de uitvoerder?

Marielle01

Het onderzoek naar de moord op raadslid Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes, op 14 maart, in Rio de Janeiro, verloopt nog altijd in de grootste geheimhouding, voor zover dat mogelijk is. Het is wel duidelijk voor iedereen die de zaak van nabij of wat verderaf volgt, dat de misdaad uiterst complex is, met inbegrip van de mogelijkheid dat er connecties kunnen vastgesteld worden met de stedelijke autoriteiten. In de jongste weken waren er enkele ontwikkelingen die de hoop op een opheldering van de zaak verhoogde.

Inspecteurs van de politie in burger, verantwoordelijk voor het onderzoek, ontdekten de GSM van de bestuurder van het voertuig van waaruit de fatale schoten werden afgevuurd. Het gerecht gaf toelating om het telefoongeheim te doorbreken waardoor de onderzoekers de binnenkomende- en uitgaande boodschappen konden kruisen met die van andere toestellen, inclusief apparaten toebehorend aan leden van de wetgevende raad van Rio de Janeiro (ALERJ – Assembleia Legislativa do Rio de Janeiro). Enkele raadsleden werden al opgetrommeld om getuigenissen te komen afleggen. Bij een nieuwe actie tegen de milities van de stad, volgens minister van openbare veiligheid Raul Jungmann de “voornaamste lijn in het onderzoek naar de moord”, werden 9 verdachten opgepakt in het westelijke deel van Rio, meer bepaald in Nova Iguaçu in de Baixada Fluminense. Zij worden ervan verdacht om deel uit te maken van een criminele organisatie. In totaal werden er 22 arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Wie Rio de Janeiro een beetje kent, kan de vinger op de zere plek leggen. De stad kreunt nu al enkele decennia onder het geweld, grotendeels veroorzaakt door een diepe sociale ongelijkheid. De overheid heeft wat dit betreft een verpletterende verantwoordelijkheid, voornamelijk door zijn afwezigheid op die plekken waar dat het meest nodig is. Dit geldt evenzeer voor de linkse regeringen van de voorbije jaren als voor de anderen. De gigantische schaal van corruptie en geografische eigenschappen deden de rest. Drugsdealers en milities vulden het vacuum in, met gretigheid. Vaak hoort men dat milities of bandieten die de plak zwaaien in bepaalde regio’s hun bevolking beschermen. Niets is minder waar, integendeel.

De milities hebben connecties met de officiële machten. Het gaat om paramilitaire organisaties die geen paralelle macht vormen, maar simpelweg zelf de macht in handen nemen en de bevolking onder de knoet houden. Dit gebeurt overigens niet alleen in Rio de Janeiro, maar ook in andere grote steden. Individuele moordenaars, doodseskaders, huurmoordenaars, ze bestaan allemaal in het land omwille van de straffeloosheid. Ze zijn bovendien goedkoop en bereid om iemand om te brengen voor R$ 1.000, ongeveer de waarde van een minimumloon. De opheldering van de moord op Marielle Franco en Anderson Gomes is fundamenteel om enige verandering aan te brengen in deze betreurenswaardige realiteit. Een andere moeilijkheid bestaat uit de angst en de terreur die de criminelen verspreiden waardoor eventuele getuigen ervoor terug schrikken om mee te werken aan een onderzoek. Eenieder die hun macht bedreigt, loopt het risico om uit de weg geruimd te worden, en dat vaak op een kordate manier zodat anderen afgeschrikt worden. Mogelijk is dat de uitleg voor de dodelijke aanslag op Marielle. Betekent dit dat het om een politieke moord gaat?

Het is nog te vroeg om daarop te antwoorden, maar indien het verdere onderzoek uitwijst dat de milities verantwoordelijk zijn, dan gaat het waarschijnlijk om een bedreiging die hun macht onderuit kon halen, of schade kon toebrengen. Vrienden en familieleden van het vermoorde raadslid zeggen dat ze alle vertrouwen hebben in de onderzoekers. Raadslid Marcelo Freixo (PSOL – de partij van Marielle) zegt: “Ik wil niet weten wie meer of minder verdacht is. Ik wil weten wie de opdracht gaf om haar te doden, en wie die opdracht uitvoerde”. De dienst “Disque Denúncia”, een anonieme kliklijn, zegt dat ze al meer dan 100 telefoontjes kregen omtrent deze zaak. Het zou goed zijn dat er snel een opheldering komt.

Foto: Fotos Públicas - Gibran Mendes

#DisqueDenúncia #BaixadaFluminense #Alerj #RaulJungmann #NovaIguaçu #Milities #MarielleFranco #MarceloFreixo #PSOL #AndersonGomes #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page