top of page
  • Observer

Marighella

Marighella

De film Marighella gaat in Brazilië in première op 4 november, een voorstelling van het eerste werk van de acteur Wagner Moura (Carandiru, Tropa de Elite, Narcos…) als directeur. De prent werd reeds getoond op diverse filmfestivals en kreeg er goede kritieken door de gespecialiseerde pers. Op het festival van Berlijn werd hij op een staande ovatie onthaald.

De prent is gebaseerd op de biografie, geschreven door de journalist Mário Magalhães, en belicht de vijf laatste jaren van de schrijver, politicus en guerillastrijder Carlos Marighella, beschouwd als een van de voornaamste organisatoren van de gewapende strijd tegen de Braziliaanse militaire dictatuur die in 1964 begon, en eindigde op 15 maart 1985.

De hoofdrollen worden gespeeld door Adriana Esteves, Bruno Gagliasso en de bekende zanger/acteur Seu Jorge als Marighella.

Trailer

Wie was Marighella?

Carlos Marighella, zoon van een Italiaanse immigrant en een vrouw uit de staat Bahia, werd geboren op 5 december 1911. Hij was een opvallend goede leerling maar verliet zijn opleiding als burgerlijke ingenieur in de school Politécnica van Bahia om zich aan te sluiten bij de Braziliaanse communistische partij (PCB – Partido Comunista Brasileiro) in 1934.


MarighellaWiki

Daarna verhuisde hij naar Rio de Janeiro waar hij een professionele militant werd van de partij en vastberaden begon aan zijn politieke carrière, waardoor hij reeds voor de militaire dictatuur gebukt ging onder een ideologische onderdrukking.

Nadat hij opgepakt werd onder de dictatuur van het tijdperk (Getúlio) Vargas, gemarteld en weer vrijgelaten, werd hij verkozen als federaal volksvertegenwoordiger voor de PCB in Bahia. Later trok hij naar China om er de communistische revolutie te bestuderen. Na de aanvang van de militaire dictatuur in 1964, werd hij aangehouden en gemarteld in een bioscoop in Rio de Janeiro, waardoor hij definitief besloot om te kiezen voor de gewapende strijd tegen het militaire regime.

Carlos Marighella wordt beschouwd als een van de belangrijkste organisatoren van de gewapende strijd tegen de dictatuur, naast verantwoordelijk te zijn voor de oprichting van de ALN (Ação Libertadora Nacional – Nationale Bevrijdende Actie). De linkse gewapende groep ging de confrontatie aan met het regime en was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de ontvoering van de Amerikaanse ambassadeur Charles Elbrick.

Beschouwd als de “vijand nummer 1” van de militaire dictatuur, kwam hij om het leven in een hinderlaag in São Paulo, in 1969, na een lange strijd tegen het regime.

Censuur

De film kreeg te maken met de censuur van de regering Bolsonaro om niet vertoond te worden in de bioscopen. Wagner Moura klaagt de president aan en zegt dat de nieuwe directie van Ancine (Agência Nacional de Cinema) er alles aan deed om de productie te saboteren:

“Er kan geen twijfel over bestaan dat de film gecensureerd werd. Dat was in de tijd dat Bolsonaro het erover had om Ancine te reorganiseren en te filteren”.

Hij sprak ook over de bedreigingen waaronder hij te lijden kreeg tijdens het maken van de film. Hij zei tijdens een interview in het programma Roda Viva, van TV Cultura dat hij “niet bang was van die lui” die hij klasseerde als “fascisten” en “lafaards”, en voegde eraan toe dat de bedreigingen niet alleen fysiek gevaar inhielden, maar ook pogingen tot censuur door regeringsorganen, zoals het cancelen van financiële middelen door Ancine die eerder al toegezegd waren.

Tegenaanval

Mario Frias, secretaris voor Cultuur antwoordde op de uitspraken van Wagner Moura die ook zei dat hij niet zou reageren op een zin van de voorzitter van de Stichting Palmares Sérgio Camargo waarin die de film aanviel:

“Ik ga geen commentaar geven. Ik heb geen enkel respect voor eender welke verklaring van iemand uit deze regering, niet van deze kerel, en niet van die secretaris van Cultuur. Ik antwoord daar niet op omdat ik hen niet respecteer. We moeten onze tegenstanders uitkiezen”.

#BrunoGagliasso #ALN #SeuJorge #JairBolsonaro #SérgioCamargo #MarioFrias #CharlesElbrick #RodaViva #Ancine #TVCultura #Marighella #MárioMagalhães #WagnerMoura #AdrianaEsteves #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page