top of page
  • Observer

Martin Schulz bezoekt Lula

Schulz

Martin Schulz, ex-voorzitter van het Europees Parlement en leider van de sociaal-democraten (SPD) bracht gisteren een bezoek aan ex-president Lula, in zijn cel in Curitiba. Tegenover de pers die hem opwachtte na het bezoek, zei hij: “Ik ben hier om mijn solidariteit te betuigen met de PT en hun kandidaat”. Hij omschreef Lula als “moedig, strijdlustig en optimistisch”.

Hij zei ook dat, hoewel het niet aan hem toekomt om “de subtiliteiten van het Braziliaanse gerecht te beoordelen”, dat “de omstandigheden rondom de veroordeling van Lula twijfels oproepen over het proces”.

Schulz: “Ik ben hier niet om het Braziliaanse gerecht te beoordelen, maar er bestaat geen macht in de wereld die mij kan beletten om vertrouwen te hebben in een man met wie ik samenwerkte, iemand die al vele jaren mijn vertrouwen heeft”. De Duitse politicus bevestigde dat hij de reis maakte in naam van de SPD, een coalitiepartij van Angela Merkel. Schulz zei dat de komende verkiezingen niet alleen belangrijk zijn voor Brazilië en voor Latijns-Amerika, maar voor de ganse wereld: “De vraag is: is het mogelijk dat Brazilië opnieuw de motor wordt van een globale democratisering”. Hij zei dit door eraan te herinneren dat de structurele wereldpolitiek een fundamentele verandering ondergaat: “In de plaats van het multilateralisme dat verdedigd werd door Lula en Dilma Rousseff, zien wij in Brazilië, en ook in de rest van de wereld, een terugkeer van isolerende politici”.

Schulz wil door zijn bezoek aan Lula de internationale druk opdrijven opdat hij kandidaat zou kunnen zijn bij de komende verkiezingen: “Brazilië speelt een belangrijke rol op het vlak van de internationale politiek”. Hij deed daarbij een oproep dat de autoriteiten van het land zouden ingaan op de aanbeveling van de raad voor mensenrechten van de VN, inhoudend dat Lula’s politieke rechten moeten gevrijwaard blijven tijdens zijn opsluiting.

Bron

Foto: Wikimedia Commons

#MartinSchulz #BraziliëNieuwsOnline #Curitiba #AngelaMerkel #SPD #Lula #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page