top of page
  • Observer

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa

Sergio-Cabral-01

Ex-gouverneur van Rio de Janeiro Sérgio Cabral (MDB), werd gisteren opnieuw op de rooster gelegd door rechter Marcelo Bretas. Cabral gaf deze keer toe dat hij 500 miljoen reais wist los te weken voor verkiezingscampagnes waarvan hij het peulschilletje van 20 miljoen wegmoffelde voor persoonlijk gebruik. Cabral: “Ik weerstond niet aan zoveel macht en politieke kracht. Op een ijdele manier heb ik burgemeesters en gemeenteraadsleden gekocht.”

In zijn getuigenis bevestigde Cabral dat hij zich verloor in de promiscuïteit van de donaties die erg groot was. Hij ontkende dat hij om geld bedelde bij ondernemers: “Ik heb nooit één centavo gevraagd bovenop een of andere dienst of openbaar werk, dat kan ik garanderen. Ik spreek nu in de naam van mijn kinderen en mijn kleinkind dat ik deze week heb leren kennen.”

In het proces waarin deze getuigenis plaats vond, wordt Cabral ervan beschuldigd om smeergelden wit te wassen en te verbergen op buitenlandse rekeningen. Samen met Cabral bestaan de andere beklaagden uit staatssecretaris (van RJ) Wilson Carlos, naast twee persoonlijke raadgevers: Carlos Miranda en Sérgio de Castro Oliveira. Ook wisselagenten Renato en Marcelo Chebar worden aangeklaagd in deze zaak. Allemaal worden ze ervan beschuldigd om 40 miljoen reais weg te sluizen naar het buitenland, naast een aantal juwelen met een totale waarde van 10 miljoen reais.

Op de vraag van rechter Bretas of Cabral bereid was om geld terug te storten in de Braziliaanse staatskoffers, antwoordde hij ja.

Cabral zit opgesloten sinds 17 november 2016 en wordt aangeklaagd in 20 processen. In 5 van die processen werd hij al veroordeeld. Zijn straf loopt nu al op tot meer dan 100 jaar achter de tralies.

Foto: Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #MarceloBretas #RiodeJaneiro #SergioCabral

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page