top of page
  • Observer

Meer (Braziliaanse) dokters?

Menos-Medicos

De Braziliaanse regering publiceert vandaag een nieuwe “edital” (aankondiging) in het staatsblad (DOU), m.b.t. het programma “Mais Médicos”. De publicatie komt er 1 dag nadat het ministerie van justitie bekendmaakte dat 8.517 vacatures worden aangeboden in 2.824 gemeentes, en in 34 inheemse gebieden, voorheen bezet door Cubaanse artsen.

De volledige lijst van alle plaatsen waar de vacatures worden toegwezen, staat in het staatsblad. De tekst detailleert acht verschillende profielen van plaatsen waaruit de kandidaten die zich aanmelden voor het programma, een keuze kunnen maken. Voor hen die kiezen om te werken in inheemse gebieden, bestaan er schalen van multidisciplinaire inheemse gezondheidsteams waarbij het verblijf binnen de reservaten bestaat uit 32 uur per week, 10, 15 en maximaal 30 dagen.

Vergoeding

De geselecteerde geneesheren krijgen een salaris van R$ 11.856,60 gedurende 36 maanden, met mogelijkheid tot verlenging. De activiteiten van de artsen omvatten 8 theoretische academische uren en 32 uren in basis-gezondheidseenheden.

Omdat het gaat om vacatures in afgelegen gebieden, kunnen de artsen rekenen op kostenhulp als hij/zij erom vraagt. Naast de aanvraag moet de arts een bewijs van domicilie bijvoegen.

Aanvankelijk zijn de vacatures bedoeld voor Braziliaanse artsen, ingeschreven in de CRM (Conselho Regional de Medicina), ofwel met een opnieuw erkend diploma.

De professionals kunnen zich inschrijven via de website maismedicos.gov.br

De publicatie in het staatsblad is een initiatief van de federale regering in een poging om de medische assistentie te verzekeren die tot nog toe door Cubaanse dokters verzekerd werd. Het Cubaanse ministerie van gezondheid liet weten via Opas (Organização Pan-Americana de Saúde) dat ze het originele akkoord van medewerking aan het programma “Mais Médicos” verbreken.

Het Braziliaanse ministerie van gezondheid bereidt een nieuwe oproep voor (die bekend gemaakt wordt op 27 november), speciaal voor Braziliaanse dokters die in het buitenland studeerden en er een diploma behaalden. De oproep zal ook gelden voor buitenlanders.

Bron: Agência Brasil

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #DOU #MaisMédicos #Opas

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page