top of page
  • Observer

Meer ellende op komst

FUP

De vakbond Federação Única dos Petroleiros (FUP) laat via hun website weten dat ze in staking gaan. Het wordt een “waarschuwingsstaking” met een duur van 72 uur. Ze voegen eraan toe dat ze drie dagen lang de armen kruisen bij wijze van “voorsmaakje” voor een staking van onbepaalde duur. Brazilië Nieuws vertaalde hun boodschap:

De Federação Única dos Petroleiros en aangesloten bonden roepen alle medewerkers in de petroleumsector op tot een nationale staking van 72 uur. De werknemers van het Petrobras systeem starten de actie op vanaf de eerste minuut op woensdag 30 mei, dit met de eis om de prijzen van keukengas en brandstoffen te verlagen. Zij zijn tegen de privatisering van het bedrijf en eisen het onmiddellijk ontslag van de president van Petrobras Pedro Parente, die met de goedkeuring van president Michel Temer het land in een nooit eerder geziene crisis stortte.

Het huidige prijzenbeleid m.b.t. de aardoliederivaten waardoor de prijzen omhoog schieten, is een directe weerspiegeling van de grootste ontmanteling in de geschiedenis van Petrobras. De schuldigen voor deze chaos zijn Pedro Parente en Michel Temer die de crisis nog verergert wanneer hij de strijdkrachten oproept om de raffinaderijen te bezetten. FUP verwerpt nadrukkelijk deze ernstige aanval op de democratie en eist de onmiddellijke terugtrekking van de militaire troepen die zich in de faciliteiten van Petrobrás bevinden.

De waarschuwingsstaking is een actie die de arbeiders van de petroleumsector nemen in het kader van een staking van onbepaalde duur, reeds goedgekeurd op nationaal vlak. De belangrijkste pijlers waar deze acties op rusten zijn: verlaging van de brandstofprijzen, behoud van de werkgelegenheid, hervatting van de productie in de raffinaderijen, het einde van de invoer van aardolieproducten, schrappen van de privatisering en ontmanteling van Petrobras en het ontslag van Pedro Parente, de CEO van dit bedrijf.

De arbeiders van de petroleumsector zullen vanaf 27 mei verdere vertragingen en tekorten veroorzaken in de 4 raffinaderijen en kunstmestfabrieken die dreigen verkocht te worden: Rlam (BA), Abreu e Lima (PE), Repar (PR), Refap (RS), Araucária Nitrogenados (PR) en Fafen Bahia.

Maandag 28 mei werd uitgeroepen door FUP en aangesloten bonden als een nationale dag van de strijd, met publieke acties en mobilisaties in het ganse systeem van Petrobras, hierbij de belangen veroordelend die achter het prijzenbeleid liggen, belangen die voldoen aan de wensen van de markt en die van de invoerders van derivaten. De ploeg van manager Pedro Parente verplicht Petrobras om de nationale derivatenmarkt over te dragen aan importeurs die vandaag al verantwoordelijk zijn voor een kwart van alle brandstoffen die in dit land verkocht worden. Het aantal importeurs is in de afgelopen twee jaar verviervoudigd, dit omdat Pedro Parente prijzen toepast waardoor de consument verplicht wordt om de winsten van die markt te verzekeren. In 2017 werd Brazilië overspoeld met meer dan 200 miljoen vaten geïmporteerde brandstoffen, terwijl de raffinaderijen, na beraadslaging van de regering-Temer, op minder dan 70% van hun capaciteit draaien. Het Braziliaanse volk mag niet opdraaien voor het betalen van deze rekening.

Er moet aan toegevoegd worden dat het leiderschap in de vrachtwagensector enigszins verpulverd is, en dat de actie gestimuleerd werd door lockout acties van sommige patroons. Dit is niet het geval voor de Federação Única dos Petroleiros, sterk gelinkt aan de bekende vakbondcentrale CUT, de syndicale arm van de arbeiderspartij PT. Deze vakbond is nooit uitgekomen tegen de roofpartijen die aan het licht kwamen door het Lava Jato onderzoek. Ze kwamen ook nooit in opstand tegen de sponsors van politieke partijen die graaiden in de koffers van Petrobras, tijdens de regeringen Lula en Dilma. De vakbond FUP zal nu geen moment aarzelen om de zwakheid en gebrek aan populariteit van de regering Temer te verergeren, dit door het technische beheer van de overheid te diskwalificeren, zonder de inmenging van politieke partijen.

Meer ellende op komst? Daar ziet het helaas naar uit.

Foto: FUP

#FUP #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #MichelTemer #Petrobras #CUT #PedroParente

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page