top of page
  • Observer

Meer militairen

Bolso-Exercito

De regering Bolsonaro zal meer militairen hebben dan die van generaal Castelo Branco (1964-1967), die de cyclus van de militairen aan de macht opstartte na de staatsgreep van 1964. Vergeleken met de andere regeringen na die van de generaal, zit de nieuw verkozen president op hetzelfde niveau als generaal Emilio Garrastazu Médici die zeven militaire ministers telde. Numeriek blijft hij onder Ernesto Geisel (10 militaire ministers), Artur de Costa e Silva en João Baptista Figueiredo, beiden met 9 militaire ministers.

Het verschil wordt gekenmerkt door een vermindering van het aantal (typisch militaire) ministeries als het ‘Casa Militar’ en de SNI (Serviço Nacional de Informações) die opgedoekt werden. In plaats kwam het GSI (Gabinete de Segurança Institucional). De ministeries van de landmacht, zeemacht en luchtmacht werden samengevoegd in het ministerie van landsverdediging.

Analisten zeggen dat het fenomeen eenvoudig uit te leggen is: de militairen maken deel uit van het universum van de verkozen president. Volgens hen betekent dat niet noodzakelijk een risico voor een eventueel autoritaire regering, maar het zou wel moeilijkheden kunnen opleveren in de onderhandelingen.

Bolsonaro’s partij, de PSL, bestaat al sinds 1994, maar kwam pas dit jaar bij de verkiezingen op het voorplan. In 2014 werd er slechts 1 parlementair verkozen van deze partij. Dit jaar haalde de partij, in het kielzog van Bolsonaro, 52 zetels. Bolsonaro zelf viel gedurende twee decennia niet echt op in de Kamer en heeft weinig of geen ervaring op het vlak van economie, milieu e.d. meer. FHC (Fernando Henrique Cardoso – PSDB) introduceerde intellectuelen in de regering. Lula kwam met vakbondsmensen. Het zou wel een verrassing zijn mocht Bolsonaro plots op de proppen komen met een intellectueel van de Sorbonne, zo zegt professor Carlos Melo (Insper – hogeschool in SP).

Frank McCann, een historicus van de universiteit van New Hampshire, gespecialiseerd in de geschiedenis van het Braziliaanse leger, legt uit dat de korte carrière van Bolsonaro in het leger (zonder opvallende gebeurtenissen) bijdroeg tot de opname van militairen in zijn regering: “Bolsonaro wil hiermee een imago van strengheid scheppen, gebaseerd op de reputatie van het leger. Hij wil dat het prestige van de generaals weerspiegelt in een verbetering van zijn eigen imago. M.a.w., hun rol bestaat erin om de president een gestalte te geven dat hij zelf niet heeft”, aldus de historicus.

Sérgio Praça, professor bij de FGV (Fundação Getúlio Vargas – RJ), gaat niet akkoord met de analisten die moeilijkheden voorspellen in de verhoudingen tussen de militairen en het parlement. Hij herinnert eraan dat de twee ‘superministeries’ (economie en justitie) niet in handen zijn van militairen, maar geleid zullen worden door economist Paulo Guedes en voormalige rechter Sérgio Moro. Praça denkt dat de verhouding tussen de regering en het parlement wellicht niet van een leien dakje zal verlopen, maar dat zal niet de schuld zijn van de militairen: “Zij zullen niet verantwoordelijk zijn voor politieke verhoudingen. Zij werden uitgenodigd om deel uit te maken van de regering omwille van hun expertise, hun bekwaamheden, vooral op het vlak van infrastructuur”.

Bron

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#FHC #CasteloBranco #Insper #PSL #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #ArturdeCostaeSilva #EmilioGarrastazuMédici #PauloGuedes #FGV #JoãoBaptistaFigueiredo #ErnestoGeisel #GSI #Sorbonne #Lula #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page