top of page
  • Observer

Meer modder

Afgezien van de wel bijzonder teleurstellende berichtgeving over de arbeiderspartij, na de opgang van Brazilië tijdens de opeenvolgende mandaten van Lula, is het nodig om te benadrukken dat de corruptie geen privilege is van links Brazilië, wel integendeel. Dit wordt nog maar eens bevestigd door (weeral) een nieuwe aanklacht, gericht aan het STF door procureur-generaal Rodrigo Janot, zelfs in de laatste dagen van zijn mandaat als openbare aanklager.

De aanklacht betreft deze keer de voltallige koepel van de regeringspartij PMDB (van president Temer) in de senaat, net als de PT in een eerdere aanklacht deze week, als criminele organisatie (dit laatste wordt nu al afgekort tot ‘orcrim’ in de sociale media, alsmede gebruikt als hashtag). Het gaat om niemand minder dan senatoren Edison Lobão, Renan Calheiros (tevens voormalige senaatsvoorzitter), Romero Juca, Jader Barbalho , Valdir Raupp, naast ex-senator en ex-president José Sarney. Eveneens betrokken in de nieuwe aanklacht: Sérgio Machado, voormalige voorzitter van Transpetro (een onderdeel van staatsreus Petrobras).

Het zou gaan om een totaal van R$ 864,5 miljoen aan smeergeld, met een verlies van 5,5 miljard inkomsten van Petrobras. Inbegrepen in de aanklacht: allerlei postjes in Petrobras in ruil voor steun aan de regeringen van Lula tussen 2003 en 2010.

Rodrigo Janot gaat andere horizonten opzoeken na 17 september. Het STF (Supremo Tribunal Federal) heeft veel werk voor de boeg.

#RomeroJuca #PMDB #RodrigoJanot #SérgioMachado #Transpetro #ValdirRaupp #JoséSarney #RenanCanheiros #BrazilieNieuws #Lula #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page