top of page
  • Observer

Meer politieke spanning

ManSP14062020PauloPintoFP2

De nieuwe week begint in de hoofdstad Brasília zoals ze nu al weken lang begint (en eindigt) sinds het begin van de pandemie: met veel spanning tussen de drie machten. Nadat minister Luiz Fux van het hooggerechtshof STF, een bevel uitvaardigde waarin de bevoegdheden van de strijdkrachten benadrukt werden – in antwoord op een actie, ingediend door de PDT – en het antwoord hierop van president Bolsonaro, mede ondertekend door de generaals Hamilton Mourão (vicepresident) en Fernando Azevedo e Silva (minister van Landsverdediging), reacties van Dias Toffoli (voorzitter STF) en procureur-generaal Augusto Aras, is het duidelijk dat de politieke crisis nog niet toe is aan enige afkoeling.


ManSP14062020PauloPintoFP

Openbare aanklager Aras liet gisteren weten dat hij de procureurs-generaals van de deelstaten verzocht om een onderzoek te openen naar het indringen van hospitalen in São Paulo en in het Federaal District. Die invasies werden gestimuleerd door president Bolsonaro in zijn jongste live uitzending op Facebook (vorige donderdag). Dias Toffoli betreurde de bedreigingen tegen het Supremo Tribunal Federal, uitgevoerd door “leden van de overheid”, bij een aanval van een dertigtal Bolsonaro aanhangers op het gebouw van het STF, vorige zaterdagavond, met vuurwerk (foto).


FogosSTF

Toffoli en zijn collega’s Alexandre de Moraes, Gilmar Mendes en Luís Roberto Barroso reageerden geschokt: “Het STF zal nooit buigen voor geen enkele bedreiging, en zal verdergaan met zijn opdracht” (Toffoli), en, “Er bestaan enkele groepen uit vroegere tijden, niet relevant in het aantal leden, noch in de kwaliteit van hun demonstraties. Maar dat maakt hun optredens niet minder ernstig. De instituten en goedmenende burgers moeten deze groepen een limiet opleggen. Er is een groot verschil tussen militanten en bandieten” (Barroso).

Het federale openbare ministerie opende gisteren een onderzoek over de protesten, het afvuren van vuurwerk tegen het STF-gebouw en bedreigingen tegen de leden van het hof, vorige zaterdag. Gouverneur Ibaneis Rocha (Federaal District) die eerder al de gebouwen en straten van en rond de ministeries afsloot voor eender welke manifestaties, ontsloeg gisteren commandant Julian Rocha van de militaire politie omdat zij niet hadden ingegrepen, noch op zaterdagavond, noch op zondagmiddag toen enkele groepjes bolsonaristas kwamen manifesteren, waarbij velen zonder mondmasker (momenteel verplicht in het Federaal District voor iedereen bij buitenkomst). President Bolsonaro kwam voor het eerst in weken niet opdagen om de betogers te begroeten.

Bolsonaro gaf vrijdagochtend een nota uit in antwoord op het bevel van minister Fux omtrent de strijdkrachten, mede ondertekend door de vicepresident en de minister van Landsverdediging. In de nota staat te lezen dat “de strijdkrachten onder het absoluut bevel staan van de president van de republiek, in overeenstemming met artikel 142 van de grondwet, dat het leger het vaderland verdedigt, de werking van de drie machten garandeert, en geen ‘absurde orders’ aanvaardt zoals een ‘staatsgreep’, en ook geen pogingen om de macht te veroveren door de ene macht van de andere”. In het bevel van Fux staat dat “de grondwet geen toelating geeft aan de president van de republiek om het leger in te zetten tegen het parlement en het STF, en dat de militairen niet de rol van moderator op zich mogen nemen in eventuele conflicten tussen de drie machten”.

GleisiForaBolsoPamSantosFP

Ook in São Paulo werd er weer gemanifesteerd, voornamelijk door tegenstanders van Bolsonaro, op de Avenida Paulista. Gleisi Hoffmann (foto), volksvertegenwoordigster en voorzitster van de PT, leidde een groep manifestanten waarvan de meesten een mondmasker droegen. Ook Gleisi droeg een mondmasker, met daarop de slogan “Fora Bolsonaro” (weg met Bolsonaro). Er werd eveneens geprotesteerd tegen het racisme. Elders in São Paulo kwamen er kleine groepjes bolsonaristas op straat, maar duidelijk veel kleiner dan hun tegenstanders.


WinterSFB

CNN Brasil meldt vanmorgen dat de activiste Sara Winter aangehouden werd door de federale politie. Sara is de leidster van de groep bolsonaristas ‘300 do Brasil’ die in de hoofdstad kampeerden. Hun kamp werd zaterdag ontmanteld door de politie op bevel van gouverneur Ibaneis Rocha. De opdracht tot aanhouding werd uitgevaardigd door openbare aanklager Aras, op verzoek van minister Alexandre de Moraes (STF) die bezig is met een onderzoek naar anti-democratische activiteiten. Vijf andere leden van de groep werden eveneens opgepakt door de politie.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Pam Santos - Paulo Pinto / Facebook

#HamiltonMourão #BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #LuizFux #JairBolsonaro #FernandoAzevedoeSilva #GleisiHoffmann #LuísRobertoBarroso #SaraWinter #DiasToffoli #AugustoAras #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page