top of page
  • Observer

Meerderheid gaat akkoord met vrijlating Lula

lul-a-RSFP

Een meerderheid van de Brazilianen keurt de vrijlating van ex-president Lula goed, dit volgens de uitslag van een Datafolha peiling hieromtrent. Volgens de peiling gaat 54% van de ondervraagden akkoord met zijn vrijlating, tegenover 42% die dat onjuist achten. 3% onthield zich van een antwoord.

Lula verliet zijn cel in Curitiba op 8 november nadat hij er 19 maanden opgesloten zat wegens een veroordeling in de zaak van het triplex appartement in Guarujá (SP). Het proces loopt nog steeds verder en een deel van de straf werd nog niet uitgevoerd.

De ex-president kwam vrij dankzij een beslissing van het hooggerechtshof STF (Supremo Tribunal Federal) die eerdere standpunten omtrent de uitvoering van een straf na bevestiging in tweede instantie, wijzigde. Hierdoor werd het opsluiten van veroordeelden ongrondwettelijk zolang ze nog op een of andere manier in beroep kunnen gaan bij hogere instanties, zoals het geval is voor Lula. Anderzijds blijft hij onverkiesbaar, dit wegens de wet ‘Ficha Limpa’: de politieke rechten gelden enkel voor kandidaten met een onbeschreven strafblad.

Datafolha stelde ook de vraag of men nog geloof hechtte aan de verklaringen van de ex-president: 37% antwoordde dat zij er geen vertrouwen meer in hadden; 25% zei dat zij altijd vertrouwden op de uitspraken van Lula; 36% tenslotte, zei dat ze soms geloof hechten aan wat hij zegt.

Dezelfde vraag werd gesteld over president Bolsonaro: hierop antwoordde 43% dat ze nooit vertrouwden op zijn uitspraken; 37% bevestigde dat ze er soms geloof aan hechten. De groep die volkomen vertrouwt op de verklaringen van Bolsonaro bedraagt 19%.

De steun aan Lula is hoger bij jongeren tussen 16 en 24 jaar en bij de ondervraagden met een lagere scholingsgraad (basisonderwijs). In die groep acht 61% de vrijlating van Lula correct. Die tendens is omgekeerd bij de hogere inkomensgroep: daar wordt zijn vrijlating door 59% afgekeurd bij mensen die een maandelijks inkomen hebben van minstens 10 minimumlonen (ong. € 2.200).

Een regionale opsplitsing toont aan dat Lula het meeste gesteund wordt in het noordoosten van Brazilië waar 71% zegt dat zijn vrijlating rechtvaardig en correct is. In het zuiden en het zuidwesten vindt 47% tot 49% dat hij in de cel moest blijven.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#Datafolha #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Curitiba #Triplex #SupremoTribunalFederal #Guarujá #FichaLimpa #Lula #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page