top of page
  • Observer

Mega-epidemie op komst?

Mandetta-Para

Ex-minister van Gezondheid Luiz Henrique Mandetta (foto) zei deze week dat Brazilië afstevent op een mega-epidemie, min of meer over 60 dagen. Hij waarschuwde voor het gebrek aan de nodige zorgen bij het vervoeren van covid-19 patiënten naar andere deelstaten, vanuit Amazonas.

Mandetta verwijst hierbij naar de nieuwe stam van het virus waardoor andere landen geleidelijk aan vluchten beginnen te verbieden, van en naar Brazilië. De snelle verspreiding van het gemuteerde virus in Amazonas wordt gezien als de belangrijkste oorzaak voor de explosie van het aantal besmettingen en de daaropvolgende instorting van de gezondheidszorg in Manaus. Het WHO waarschuwde eveneens dat de variant van het Braziliaanse virus reeds aangetroffen werd in 8 andere landen.

Bolsonaro wil terug publiek in voetbalstadions

Ondanks de waarschuwing van zijn ex-minister en het feit dat het aantal besmettingen in Brazilië inmiddels opliep tot meer dan 9 miljoen, wil de president weer supporters bij de Braziliaanse voetbalwedstrijden: “Zo snel mogelijk. We moeten terug lachen en grapjes maken. Het publiek moet terug naar de stadions, zelfs als dat moet met een verkleind aantal, 20 of 30% van de capaciteit. We moeten weer leven, voor de ouderen zorgen, voor de mensen met een chronische ziekte. De vaccins zijn op komst. Ik heb het altijd gezegd: eens goedgekeurd door (het controle orgaan) Anvisa, dan kopen wij ze aan, om het even van waar ze komen. Zo zal het geschieden. Er ontbreken nu nog vaccins in de wereld”.

Steek die gecondenseerde melk maar in uw reet!

Nadat de website Metropole deze week aan het licht bracht dat de regering Bolsonaro in het voorbije jaar miljoenen uitgaf voor de aankoop van gecondenseerde melk, kauwgom en andere levensmiddelen, reageerde Bolsonaro bepaald grof op het nieuws, tijdens een bijeenkomst van sertanejo artiesten in een grill restaurant in Brasília. Hij riep luid “Loop naar de hel, pers van mijn kl*t*n” (een vrije vertaling van “Vai pra puta que pariu, imprensa de merda!” ), en: “Ze (de pers) mogen al die blikken gecondenseerde melk in hun reet steken”.


Mocanaro

De aanwezigen, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo, juichten, klapten in hun handen en riepen “Mito!” (mythe). Vrijwel niemand droeg een mondmasker. Later legde hij uit dat de gecondenseerde melk niet alleen voor de president van de republiek bedoeld was, maar voornamelijk voor de strijdkrachten en sommige ministeries zoals Burgerschap en Opvoeding.

Staking vrachtwagensector op komst

Het CNTRC (Conselho Nacional do Transporte Rodoviário de Cargas) kondigde deze week een staking aan vanaf maandag 1 februari, van onbeperkte duur. De vrachtwagenbestuurders willen betere fiscale regelingen en klagen over de brandstofprijzen. Het gaat onder meer over het vervoer van levende dieren, bederfelijke voedingswaren, brandstoffen voor publieke instellingen, materialen voor veiligheids- en bewakingsfirma’s, medicijnen en medische grondstoffen. Het CNTRC vraagt aan zijn leden om thuis te blijven, wegens de pandemie. Het zou gaan om een groep van 40.000 vrachtwagenbestuurders.

Lek persoonlijke gegevens

Procon-SP, de officiële consumentenbond van São Paulo, diende een bevel in bij de politie voor een onderzoek naar het uitlekken van persoonlijke gegevens van 220 miljoen Brazilianen. De zaak, de grootste in de geschiedenis van Brazilië, kwam terecht bij de afdeling cybercriminaliteit.

Het bedrijf Serasa Experian, een reus in de financiële controle van de Brazilianen (goedkeuren van financieringen, raadplegen lijst van wanbetalers e.d. meer) werd ervan op de hoogte gesteld dat de gegevens mogelijk uit hun databanken afkomstig zouden zijn. Indien dat klopt, moet het bedrijf uitleg geven, ook over de genomen maatregelen.

Het gaat om gegevens als naam, CPF (soort rijksregisternummer of fiscale identiteit), foto’s, salaris, opleidingsniveau, kredietscore, adres e.a. De gegevens worden verspreid en gecommercialiseerd via het internet.

Rio de Janeiro zonder carnaval

Het gemeentebestuur van Rio de Janeiro werkt aan een delicate opdracht, met name de ‘cidade maravilhosa’ verkopen aan toeristen als een veilige bestemming, deze keer zonder carnavaleske optochten. Hiervoor wordt er samengewerkt door het secretariaat voor Toerisme en de horecasector, dit om het belang van de beperkende maatregelen m.b.t. de pandemie te benadrukken. Dat het hier om een grote uitdaging gaat is wel duidelijk. De ‘cariocas’ (inwoners van Rio) blijven inmiddels zorgen voor propvolle stranden, pandemie of geen pandemie.

Pazuello onder vuur

Zorgminister Eduardo Pazuello kreeg het zwaar te verduren in de voorbij week omwille van zijn aanpak (of het gebrek daaraan) in de strijd tegen covid-19. Het hooggerechtshof STF gaf hem vijf dagen tijd om uitleg te geven over de kwestie van het gebrek aan zuurstof in de staat Amazonas, met veel doden als gevolg. Ook de federale politie en het rekenhof zitten op zijn nek.


Pazuello-Manaus

In de Kamer van volksvertegenwoordigers kreeg hij meer dan 20 vragen voorgeschoteld, inclusief kritiek op zijn optreden en beheer van zijn ministerie. De volksvertegenwoordigers willen weten hoe het zit met de productie en aankoop van vaccins, de verdeling van het kostbare goedje in het ganse land, de onderhandelingen met China, de voorraad injectienaalden en zuurstof.

Corruptiegelden voor aankoop van vaccins

De Lava Jato werkgroep van Rio de Janeiro vroeg aan de advocaat-generaal van de republiek, en aan het hooggerechtshof STF, of er interesse is om gerecupereerde smeergelden van het Lava Jato onderzoek te gebruiken om vaccins aan te kopen. Momenteel is daar reeds meer dan 550 miljoen beschikbaar. Naar verwachting zal dat bedrag nog stijgen in het vooruitzicht van nieuwe gerechtelijke akkoorden.

PT-erfenis ingehuldigd

Bolso-Ponte

President Bolsonaro en Infrastructuur minister Tarcísio de Freitas huldigden deze week een brug in over de rivier São Francisco, op de grens tussen de staten Sergipe en Alagoas. Het gaat om een project dat opgestart werd door de PT-regering, stopgezet tijdens de regering Michel Temer. Ministers van Dilma Rousseff bezochten de werken in 2012 en beloofden toen om alles af te werken tegen 2014. Zes jaren later gaat Bolsonaro met de pluimen lopen.

Het dilemma van Huck

TV-persoonlijkheid Luciano Huck heeft politieke ambities en denkt eraan om zich kandidaat te stellen als president in 2022, dat kon u hier al herhaaldelijk lezen. Deze week kwam aan het licht dat zijn collega Fausto Silva (70), van het populaire zondagnamiddag programma Domingão do Faustão (O Globo), ermee ophoudt na 32 jaren op het scherm.

Het nieuws veroorzaakte een schok bij hen die ervan dromen om Luciano over te halen als frontman van hun partij. Vrienden van de presentator zegden dat de mogelijkheid om Faustão te vervangen, ernstige twijfels opriepen bij Luciano. Niet omdat hij hierom zijn presidentiële ambitie opgeeft, maar wel om de mogelijkheid om dat nog enkele jaren uit te stellen.

Politieke concurrenten overwegen of Huck, met nog veel meer geld op zijn bankrekening (Faustão vangt maandelijks R$ 5 miljoen voor zijn wekelijkse aanwezigheid op het scherm), wat ouder (en wijzer?) en zonder de confrontatie met Bolsonaro te hoeven aangaan in 2026, meer kansen zou maken. Huck zelf geeft geen commentaar, maar volgens de intieme vrienden is de mogelijkheid om Faustão op te volgen wel erg aantrekkelijk. O Globo liet weten dat de zendtijd op zondag na december meer zal opgesplitst worden, wat dat ook moge betekenen.

Brazilië scoort het slechtst in de aanpak tegen de pandemie

Volgens een Australische denktank (Lowy Institute, Sydney) staat Brazilië helemaal achteraan in de ranking van bijna 100 landen, in de strijd tegen de pandemie.

De landen die het best scoren: Nieuw Zeeland, Vietnam, Taiwan, Cyprus, Rwanda, IJsland, Australië, Letland en Sri Lanka.


OxiManaus

Achteraan op het lijstje: Mexico, Colombia, Iran, de Verenigde Staten en tenslotte Brazilië, met de rode lamp.

Bronnen: Istoé – UOL Notícias – Veja – G1

Foto's: Fotos Públicas - Altemar ALcantara - Valdo Leão - Semcom / Marco Santos - Ag. Pará / Alan Santos - PR / Twitter

#EduardoPazuello #CNTRC #LavaJato #ErnestoAraújo #RioSãoFrancisco #JairBolsonaro #Procon #LuizHenriqueMandetta #MichelTemer #TarcísiodeFreitas #LucianoHuck #OGlobo #Faustão #DilmaRousseff #BRNieuws #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page