top of page
  • Observer

Mendes over Dallagnol: Beschamende toestanden!

GMendes

Minister Gilmar Mendes (foto – STF) nam geen blad voor de mond tijdens de commentaar die hij gaf over de uitgelekte boodschappen, uitgewisseld tussen procureurs, werkzaam in het Lava Jato onderzoek. Uit die boodschappen, gepubliceerd door de krant El Pais, zou blijken dat er een soort samenzwering bestond, onder leiding van procureur Deltan Dallagnol. Zij zouden gepland hebben om onderzoekers in Zwitserland in actie te brengen om materiaal tegen de minister te verzamelen dat uiteindelijk zou leiden tot een verdachtmaking en zelfs het opstarten van een impeachment procedure tegen Mendes. Deze verklaarde over Dallagnol: “Het gaat hier om een klassiek geval van een politieman die drugs verstopt in het voertuig van een verdachte”.

De minister sprak over “beschamende toestanden” en zei: “Het zou me niet verwonderen om te ontdekken dat ze valse documenten zouden gebruiken met mijn naam erop, om toegang te krijgen tot gegevens in buitenlandse bankinstellingen”.

De task force in Curitiba ontkent alles en zegt dat ze de boodschappen niet herkennen, en dat, net zoals er vanaf het begin gezegd werd, na de eerste gepubliceerde boodschappen op de website The Intercept op 9 juni, dat die op criminele wijze bekomen werden.

Het is niet de eerste maal dat het onderzoeksteam in Curitiba focust op Gilmar Mendes. Gisteren werd een dialoog bekendgemaakt door UOL waarbij Deltan Dallagnol de partij Rede Sustentabilidade gebruikt zou hebben om een actie tegen de minister op te starten, binnen het STF. Hierbij zou senator Randolfe Rodrigues betrokken zijn, een fervente verdediger van het Lava Jato onderzoek.

Mendes vindt dat de tot nog toe uitgelekte boodschappen erop wijzen dat “de onderzoekers transformeerden tot een misdadige organisatie”, en dat “er dringende acties moeten genomen worden tegen het kwaad dat dit groepje wil aanrichten”.

Het is niet nieuw dat deze minister kritiek heeft op het Lava Jato onderzoek. Eerder dit jaar, in maart, gebruikte hij termen als “achterlijk, onbekwaam, slecht opgeleid, kleinzielig en dat soort mensen”, verwijzend naar de procureurs.

Tijdens zijn commentaar over het onderzoek van de fiscus tegen hem en zijn echtgenote zei hij, meer specifiek over Deltan Dallagnol: “Dat is geen institutionele methode, maar wel de methode van een gangster”.

Bron 1Bron 2

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#DeltanDallagnol #UOL #ElPaís #BraziliëNieuwsOnline #Curitiba #TheIntercept #GilmarMendes #Zwitserland #RandolfeRodrigues #RedeSustentabilidade

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page