top of page
  • Observer

Mensen willen bedrogen worden

JDDeus

De “paranormale” João de Deus, opgesloten in de gevangenis ‘Complexo Prisional Aparecida de Goyânia’ – Goyás, beschuldigd van honderden seksuele misdrijven, werd vorige week overgebracht naar een publiek hospitaal wegens hartklachten. João ziet er bepaald verslagen uit, moe en buiten strijd. Maar dat zijn uiterlijke verschijnselen. In werkelijkheid draait zijn business in het buitenland op wieltjes. Na decennia lang gewerkt te hebben aan een internationaal netwerk met tientallen toeristische gidsen en andere bezielde geesten in Europa, Afrika en andere werelddelen kan hij nog steeds rekenen op hen om goedgelovige zielen er van te overtuigen dat zijn misdaden onwerkelijk zijn, en dat zijn geneeskundige kracht nog steeds onverwoestbaar is.

Deze gidsen, mannen en vrouwen die voor 100% vertrouwd worden door de “man van God”, zorgen ervoor dat het klantenbestand op peil blijft en brengen iedere maand honderden buitenlandse toeristen naar het ‘heiligdom’ Casa Dom Inácio de Loyola, in Abadiânia. Hiervoor kunnen zij rekenen op verschillende websites die reizen naar Brazilië promoten en producten en diensten aanbieden, zoals het ondergaan van sessies in bed, verlicht door kristallen (kleurentherapie), geneesmiddelen op basis van passievruchten, juwelen en zelfs geneeskundige diensten via het gebruik van een mobiele telefoon. Op dit moment komt 90% van het aantal bezoekers in Abadiânia uit het buitenland.

Een internationale excursie van twee weken naar het Braziliaanse stadje kost gemiddeld tussen € 3.370 en € 4.500, afhankelijk van het vertrekpunt. Het huidige bezoekersaantal van het huis in aanmerking genomen, dat niet hoger is dan 1.000 mensen/maand – in de glorietijden ontving de ziener tot 4.500 mensen/dag – draait de omzet van het ‘heiligdom’ rond R$ 15 miljoen (€ 3.370.800). Iedere week komen er mensen aan uit landen als Duitsland, Zwitserland, Finland, Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw Zeeland die ervoor zorgen dat een deel van de business, geschapen door het medium, gewoon blijft doordraaien nadat hijzelf van de scene verdween.

Psychologe Maria do Carmo Santos, lid van de zelfhulpgroep ‘Grupo Vitimas Unidas’, tevens een mensenrechtenactiviste: “João de Deus beschikt over een een buitenlands klantenbestand dat erg rijk is, en er wordt campagne gevoerd tegen eender wie die zich als slachtoffer opstelt, en vervolgd wordt door de pers en door diverse NGO’s. Er bestaan nog altijd mensen die blindelings geloven in zijn geneeskracht en er worden zelfs consultaties uitgevoerd via een gsm, gerealiseerd door enkele mediums, verbonden aan het centrum van de ‘man van God’.

De gids Peter Waugh, vertegenwoordiger van João de Deus in Nieuw Zeeland, onderhoudt een website die spirituele diensten aanbiedt, en reizen naar Abadiânia. Enkel dit jaar zette hij al twee excursies op, in maart en in juni, en heeft een derde geprogrammeerd voor november. Hij biedt de kleurentherapie aan, de zogenaamde ‘chromoterapia’, voor het zachte prijsje van € 2.700, colecties van kwarts sieraden, agaat oorbellen en armbanden met het beeld van ‘Santo Inácio de Loyola’, geproduceerd in Abadiânia met stenen die opgedolven worden in de mijnen van João de Deus. Waugh heeft ook al verscheidene excursies op zijn programma staan van volgend jaar.

In Zwitserland wordt het spirituele centrum ondersteund door de gids Julia Andreé via de website Casa Lumière, waar zij reizen aanbiedt naar Goyás voor € 2.800, naast boeken, schilderijen en overnachtingsmogelijkheden in de Braziliaanse stad. Voor haar is João de Deus nog altijd een van de belangrijkste mediums van de wereld.

Het werk van de vertegenwoordigers van Casa Dom Inácio wordt in vraag gesteld door het openbaar ministerie (MPF) omdat zij op een informele manier te werk gaan. Zij zijn tegelijk toeristische gidsen, maar ook spirituele leiders. Verscheidene onder hen werken als vertalers voor het ‘heiligdom’, of zijn zelf eigenaar van een pousada in de stad. Het probleem bestaat erin dat zij optreden als toeristische gids zonder de nodige licentie. In Brazilië kan je enkel maar werken als toeristische gids mits een registratie bij het ministerie van toerisme. Het beroep is beschermd en onderworpen aan regels. Procureur Wilson Rocha: “Wij eisen dat de gidsen zich registreren opdat de overheid meer controle zou hebben over wat er gebeurt in Casa Dom Inácio”. Indien zijn eis doorgevoerd wordt, dan betekent dit een flinke streep door de rekening van de werking van het huis. Zij zijn momenteel afhankelijk van het werk van deze gidsen om internationale bezoekers aan te trekken. Zonder hen kan de spirituele machine van Abadiânia niet meer draaien.

In werkelijkheid draait de machine nog altijd omdat er voldoende mensen zijn die erin trappen, mensen die bedrogen willen worden.

Meer lezen over João de Deus:

Joao-de-Deus John-of-God-Arrestatiebevel Dokter-genees-jezelf

Bron

Foto: Facebook

#GrupoVitimasUnidas #BraziliëNieuwsOnline #JoãodeDeus #Casalumière #Abadiânia #Goyás #CasaDomInáciodeLoyola

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page