top of page
  • Observer

Menu: Picanha en Cerveja Puro Malte

Pic

De voorbije week werd gekenmerkt door de enigszins dubbelzinnige houding van de centrum-rechtse partij DEM, de beslissing van ex-president Lula om Fernando Haddad aan te duiden als de presidentskandidaat van zijn partij (PT), en de afgang van zorgminister Eduardo Pazuello tijdens het vragenuurtje in de Senaat. Ook al is er een lichte daling vast te stellen van het aantal besmettingen in acht hoofdsteden (Belém (PA), Belo Horizonte (MG), Brasília (DF), Cuiabá (MT), Curitiba (PR), Rio de Janeiro (RJ), São Paulo (SP) en zelfs in Manaus (AM), is het nog te vroeg om te spreken van een algemene verbetering, integendeel.

PazSenado

Eduardo Pazuello werd donderdag op de rooster gelegd in de Senaat (foto) en kreeg er vragen voorgeschoteld over zijn beleid in de strijd tegen covid-19. Hij toonde er zich eerder zwakjes, zo zwak dat zelfs de regering negatief verrast werd. Het lag in de verwachtingen dat hij de dreiging van een CPI (parlementaire onderzoekscommissie) van zich af kon wenden, maar hij bereikte het tegenovergestelde. Senatoren die dicht bij de nieuwe Senaatsvoorzitter staan (Rodrigo Pacheco – DEM) denken dat het daar nog wat te vroeg voor is. Per slot van rekening won Pacheco het voorzitterschap dankzij de steun van Bolsonaro. In het algemeen bestaat er echter een consensus in de Senaat: indien de vaccinatie blijft haperen en de pandemie het land blijft teisteren met hoge cijfers, zal Pacheco er niet meer onderuit kunnen.

In werkelijkheid, en tegen de zin van Bolsonaro, overweegt de generaal, tegen wie ook een onderzoek loopt bij het hooggerechtshof STF, om er de brui aan te geven, vooral onder druk van zijn eigen familie. Trouwe medewerkers van de minister bij het ministerie van Gezondheid, zijn al vast op zoek naar een ander baantje, gemotiveerd door het zwakke optreden van de minister in de Senaat. Indien dit werkelijkheid wordt, dan kijkt Brazilië aan tegen een vierde zorgminister in een tijdspanne van iets meer dan twee jaar, te midden van een pandemie die nu al het leven kostte van meer dan 237.000 Brazilianen. President Bolsonaro walste deze week op zijn gebruikelijke cynische manier heen over die cijfers: “Het is zinloos om te blijven wenen voor de doden. We moeten het virus respecteren en terug actief worden, terug aan het werk gaan”.

Lula

De 75-jarige ex-president verbleef drie dagen in een hospitaal in São Paulo wegens bloedvergiftiging. De bacteriologische infectie werd aangepakt met antibiotica, met een positief resultaat. Lula mocht weer naar huis.

Ondertussen haalden zijn verdedigers een slag thuis: de inhoud van de boodschappen tussen (ex) rechter Sérgio Moro en de procureurs, bekomen door hackers en gelekt naar de website The Intercept, werd hen ter beschikking gesteld. De PT (vooral voorzitster Gleisi Hoffmann) is in haar nopjes: “Zie je nu wel dat het om een politieke veroordeling ging!” . Sérgio Moro: “Niks van. De boodschappen werden gehackt en het is heel goed mogelijk dat die bewust gewijzigd werden”. De procureurs: “Allemaal kletskoek. Die boodschappen gaan louter om onderling gelul tussen collega’s en hebben niets te maken met de feiten waarop de ex-president veroordeeld werd”.

Naar verwachting zal nu ook snel werk worden gemaakt van de beoordeling over de onpartijdigheid van Moro in het proces over het triplex appartement in Guarujá, waarbij Lula schuldig bevonden, veroordeeld en opgesloten werd in een cel van de federale politie in Curitiba. Het proces zorgde er ook voor dat zijn politieke rechten ingetrokken werden, waardoor hij onverkiesbaar werd. Echter, zelfs indien het STF nu zou oordelen dat Moro partijdig was en dat het proces moet overgedaan worden, dan nog blijft hij onverkiesbaar, dit door zijn tweede veroordeling met betrekking tot de ‘sítio’ (buitenverblijf) in Atibaia. Dat oordeel werd uitgesproken door een andere rechter (Gabriela Hardt). Dit wordt vakkundig en in detail uitgelegd in dit stukje van journalist Josias de Souza waarin het overduidelijk is dat Lula wel degelijk met zijn vingers in de vetpot zat, ook al blijft hij dat ontkennen.


Haddad-Lula-mascara-FB

De ex-president is een oude rat in de politiek en beseft maar al te goed dat zijn kansen op een terugkeer zo goed als nihil zijn. Wellicht daarom dat hij teruggreep naar het oude trukje en alvast het voormalige reservewiel van de partij, Fernando Haddad, aankondigde als presidentskandidaat van de partij voor de volgende verkiezingen. De aankondiging werd niet in dank afgenomen door andere linkse partijen die vinden dat hij hen wel eerst eens had kunnen raadplegen over een gezamenlijke aanpak tegen Bolsonaro. Vrijwel allemaal vinden ze het normaal dat de arbeiderspartij een eigen kandidaat naar voren schuift, maar klagen over het gebrek aan voorafgaandelijk overleg. Carlos Siqueira, voorzitter van de socialistische partij PSB zei hierover: “We moeten zoeken naar namen die echt in staat zijn om het bolsonarisme te overwinnen. De PT heeft het recht om een eigen kandidaat te lanceren, maar wij zijn niet verplicht om dezelfde fout te maken als zij”.

Ook binnen de PT heerst er geen eensgezindheid over de keuze van Lula die eigenlijk geen keuze is, maar louter een herhaling van wat hij in 2018 besloot, op de valreep van de verkiezingen. Haddad is ondertussen al op weg en zal in een “karavaan” door het land trekken, te beginnen met een bezoek aan Belo Horizonte, en vandaar verder naar Bahia, de staat waar PT’ers Rui Costa (gouverneur) en Jaques Wagner (senator) de plak zwaaien. Beiden werden verrast door de timing van de aankondiging, maar niet door de keuze van Lula. Costa beseft dat het niet makkelijk zal zijn, maar droomt er nog steeds van om op te komen voor de PT als presidentskandidaat.

Stoelendans

President Bolsonaro benoemde deze week volksvertegenwoordiger João Roma (Republicanos – Bahia) als nieuwe minister van Cidadania (Burgerschap), in vervanging van ‘gaúcho’ Onyx Lorenzoni die in de zetel gaat zitten als Secretaris-generaal van de regering. Roma is al jarenlang een vriend en ex-kabinetschef van ACM Neto, ex-burgemeester (DEM – Salvador) en kleinzoon van oligarch Antônio Carlos Magalhães (1927-2007). Roma wordt hierdoor verantwoordelijk voor belangrijke sociale projecten van de regering die Bolsonaro meer stemmen moeten opleveren in 2022. Neto was niet onverdeeld gelukkig met de benoeming omdat hij in de ogen van de Brazilianen niet wil overkomen als een vriendje van de president (maar hem wel nodig heeft als hij de volgende gouverneur wil worden van Bahia).


JoaoRomaACMNeto

João Roma verkondigt dat hij minister werd door de tussenkomst van zijn eigen vlees noch vis partij, door de website Congresso em Foco omschreven als rechts. Ex-Kamervoorzitter Rodrigo Maia (DEM) omschrijft de benoeming van Roma als een gebeurtenis die het “ware karakter aantoont” van partijgenoot ACM Neto en dat de voorzitter van DEM de partij op een dienblad aanbood aan het Palácio do Planalto. Neto zegt dan weer dat Maia “ondankbaar” is. Maia stapt uit de partij.

Het politieke kluwen maakt pijnlijk duidelijk dat Brazilië nog niet meteen verlost zal worden van het extreemrechtse regime. De afmetingen van het land, het grote aantal vlees noch vis partijen (in Brazilië bekend als ‘Centrão’) en het onvermogen van links Brazilië om gezamenlijk oppositie te voeren, beletten dit. De centrumpartijen hebben meer belangstelling voor postjes en toelages dan voor het welzijn van het land, laat staan dat ze een duidelijke stelling innemen. Hierdoor slaagde Bolsonaro erin om Kamer en Senaat in handen te geven van zijn mannetjes die nu met de hand op het hart beloven om werk te maken van de prioriteiten, zoals beschreven in de vorige samenvatting.

Picanha

Staartstuk is een deel van het rund dat populair is in Portugal en Brazilië. In deze regio’s wordt het picanha genoemd en deze naam wordt internationaal steeds meer gebruikt. Staartstuk bestaat uit de tweehoofdige dijspier en het omliggende vet. In Brazilië is picanha doorgaans het kostbaarste stuk vlees. Het omliggende vet wordt in Brazilië meestal niet verwijderd en wordt daardoor meegenomen in het bereidingsproces.

FA-Picanha

De krant Estadão pakte uit met een artikel omtrent de hoeveelheden etenswaren die aangekocht worden door de Braziliaanse strijdkrachten, waaronder 714.700 kilo picanha. Het leger betaalde meer dan R$ 84 per kilo. Dat wordt doorgespoeld met 80.000 flessen en blikken bier, niet zomaar gewone pils, maar wel onder meer de duurdere ‘puro malte’. Een en ander kwam aan het licht via de website Congresso em Foco. Het gaat om een rapport dat opgesteld werd door een groepje volksvertegenwoordigers van de PSB, ingediend bij procureur-generaal Augusto Aras, met de vraag om een onderzoek in te stellen naar de eet- en drinkgewoontes van de dames en heren in uniform. De parlementairen uiten het vermoeden dat er ook overfakturatie in het spel is.

Het blijkt dat de militairen een voorkeur hebben voor Stella Artois, Heineken, Eisenbahn, Skol Puro Malte en Bohemia Puro Malte. De betaalde prijzen voor het edele gerstenat liggen hoger dan wat João Modaal ervoor betaalt in een Braziliaanse supermarkt. De picanha gaat naar de zee-, land- en luchtmacht, maar vooral naar het commando van de strijdkrachten (569.215 kg). Het effectief van het Braziliaanse leger bestaat uit een totaal van 218.865 manschappen.

Naast picanha en bier werden er ook flinke hoeveelheden andere lekkernijen aangekocht, zoals ‘lombo de bacalhau’ (filet – Brazilianen zijn dol op deze gedroogde vis, peperduur in de supermarkt), cognac en whiskey (van 12 jaar oud).

In deze pandemische tijden is er tenminste één groep in Brazilië die geen honger of dorst lijdt.

Carnaval

De Brazilianen worden voor het eerst in hun leven geconfronteerd met een jaar zonder carnaval, omwille van voor de hand liggende redenen. Maar dat neemt niet weg dat het kriebelt, en hoe. De autoriteiten zijn zich daar goed van bewust en kondigden strenge controles aan op clandestiene feesten. In Rio de Janeiro proberen organisatoren de regels te omzeilen, gebruikmakend van diverse tactieken. Toegangskaarten worden verkocht met gebruik van een paswoord, zonder de locatie van het feest te vermelden. Dat wordt pas enkele uren voor de gebeurtenis bekendgemaakt. Burgemeester Eduardo Paes vroeg aan zijn onderdanen om niet deel te nemen aan dergelijke feestjes en zei letterlijk: “Wees geen onnozelaar”. Het stadsbestuur houdt de sociale media in de gaten en websites waar toegangstickets verkocht worden voor evenementen. Slimmeriken gebruiken dan maar Whatsapp groepen om hun boodschap door te geven. Enkele etablissementen kregen toelating om open te blijven, mits het respecteren van de sanitaire regels.


IveteClaudiaYT

Via de televisie worden herhalingen uitgezonden van optochten in de vorige jaren, maar het valt te betwijfelen of dit de echte feestvierders kan bekoren. De zangeressen Ivete Sangalo en Claudia Leitte (Salvador – Bahia) kondigden lives aan via het internet. Andere artiesten als Preta Gil, Bell Marques, Daniela Mercury, Zeca Pagodinho, Leo Santana e.v.a. doen hetzelfde via hun Facebook of YouTube account. Wie van carnaval houdt vindt hier het volledige lijstje, met links.

Bronnen: Estadão – G1 – Veja – O Globo – UOL Notícias – CNN Brasil

Foto's: Wikimedia Commons / YouTube / Pedro França - Agência Senado / Facebook / Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#EduardoPazuello #Atibaia #DanielaMercury #FernandoHaddad #ACMNeto #JaquesWagner #BellMarques #IveteSangalo #EduardoPaes #PuroMalte #JairBolsonaro #RuiCosta #GleisiHoffmann #Centrão #Picanha #CarlosSiqueira #LeoSantana #PretaGil #GabrielaHardt #Lula #RodrigoMaia #AugustoAras #Salvador #ZecaPagodinho #BRNieuws #ClaudiaLeitte #RodrigoPacheco #JoãoRoma #SérgioMoro #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page