top of page
  • Observer

Mercadante: De PT moet praktijken vernieuwen

Mercadante

Voormalige minister, mede-oprichter van de PT en economist Aloizio Mercadante (64) stond een interview toe aan het tijdschrift Época waarin hij verdedigt dat de arbeiderspartij op een “gulle en onbetwiste manier” onderhandelt met iedereen die wil vechten voor de democratie, tijdens de regering van Jair Bolsonaro. Op de vraag of de partij een fout maakte door geen mea culpa te slaan tijdens de verkiezingscampagne, antwoordde hij dat een “zelfkastijding” niets oplost.

Hoe kan de PT zichzelf in stand houden in een terugkeer naar de oppositie?

“Als we de weinige realisaties van Bolsonaro gedurende zijn politieke carrière bekijken, en luisteren naar wat hij zegt, dan is het onze taak vandaag om de democratie te verdedigen. We moeten een breed democratisch front opbouwen met maatschappelijk organisaties en entiteiten, persoonlijkheden, kunstenaars, academische centra. Politieke partijen moeten hierin betrokken worden, maar zonder er controle over te hebben. Het idee bestaat erin om comités op te richten die de democratie verdedigen, de diversiteit verenigen en discussies bevorderen. Hoe meer de samenleving zich organiseert, hoe kleiner de kans op een terugkeer van het autoritarisme, en de bevordering van de staat van selectieve uitzondering”.

Maakte de PT een fout door geen mea culpa te slaan tijdens hun campagne?

“Het is duidelijk dat er in de 13 jaren van opbouw veel fouten werden gemaakt. Het grootste probleem volgens mij, is dat we er niet in slaagden om een politieke hervorming door te voeren. Maar een zelfkastijding zal niets oplossen. We moeten onze praktijken vernieuwen en zorgen dat we op dezelfde golflengte zitten als de maatschappij. De PT moet het huidige historische moment begrijpen en de partijbelangen in dienst stellen van een democratisch front. Als je in de voorhoede stapt van deze strijd, je partners ondersteunt zonder hen te betwisten, ruimte gevend aan alle partijen, zal dat een sterk front vormen”.

Wat is uw mening, als econoom, over het superministerie van economie dat door Paulo Guedes geleid zal worden?

“Enkel iemand zonder ervaring in het publieke leven kan een dergelijk voorstel doen. Het gaat hier om een absurde centralisatie van verantwoordelijkheden. Op economisch vlak komt er een totale centralisatie van een wilde neoliberale agenda, met een dalend uitgavenplafond op het sociale vlak, een agressieve privatisering. Het ministerie moet zorgen voor een macro-economische consistentie, de economische groei, de overbelaste budgettaire verantwoordelijkheid; maar er komt een overbelasting terwijl het industriebeleid geledigd wordt door het afschaffen van het ministerie voor ontwikkeling, industrie en buitenlandse handel. Vooral de armen zullen hieronder lijden”.

En wat denkt u over het andere superministerie, dat van justitie o.l.v. rechter Sérgio Moro?

“Dat ministerie zal het gerecht en de publieke veiligheid verenigen, een nationaal systeem voor informatie creërend naar het voorbeeld van SNI-DOPS (uit de tijd van de militaire dictatuur), dat Abin (geheime diensten) verbindt met de inlichtingendiensten van de strijdkrachten die daar nooit zouden mogen betrokken in worden. Boven dit alles komt er een minister die zei dat hij nooit in de politiek zou stappen omdat dit de onpartijdigheid van het gerecht in het gedrang zou brengen”.

Er was een mislukte poging om een front te vormen met Ciro Gomes (PDT) aan het hoofd, en met Fernando Haddad als vicepresident. Maakte de PT een fout door een eigen kandidaat te lanceren?

“De verkiezingen zijn voorbij en we zitten nu met dit scenario. De PT won de vier jongste verkiezingen, weliswaar met een klein verschil tijdens de laatste, maar we leden onder een aanval, heftiger dan ooit tevoren. Het probleem van de financiering van campagnes is systematisch en trof meer dan 20 partijen; maar het was de PT die het meest te lijden had van aanvallen door de media. De operationele structuur van het Lava Jato onderzoek richtte zich voornamelijk op de PT. Dat beïnvloedde de politiek van 2018 omdat Lula kandidaat was en kansen had om te winnen in de eerste ronde. Naast het onmogelijk maken van zijn kandidatuur werd hem ook het zwijgen opgelegd om te voorkomen dat zijn stemmen naar een andere kandidaat zouden gaan. Toch haalde de PT het grootste aantal stemmen in de tweede ronde, het grootste aantal zetels in het parlement en won bijna de verkiezingen. De rest is een hypothese, geschiedenis. Wat ons nu interesseert is het omdraaien van een bladzijde en vooruit kijken, naar mensen die angstig zijn, onzeker. Homo’s, vrouwen, zwarten voelen zich bedreigd door een project van intrekking van rechten, en door een ontmanteling van de Braziliaanse staat. De ganse wereld lijkt hier ongerust over”.

Ex-minister José Dirceu evalueert dat de nederlaag van de PT een kans vormt om opnieuw aan te sluiten met de samenleving. Wat denkt u?

“Wat goed is voor de PT is altijd goed voor het volk en de democratie. Het beste zou een regering van de PT geweest zijn die Brazilië kent, die veel fouten maakte, maar ook verantwoordelijk is voor een flinke periode van economische groei en stabiliteit, en sociale insluiting. Het is dát project, de erfenis en de kracht van de kandidaturen van Lula en Haddad, vooral in de noodlijdende regio’s zoals het noordoosten waar we een ruime overwinning haalden. We moeten vechten om Brazilië terug te winnen. Ik vocht om te winnen en volgens mij was Haddad daarvoor de beste kandidaat. We zitten nu opgescheept met een grote tegenvaller”.

Hoe zal u zich positioneren tijdens de Bolsonaro regering? Wil u terugkeren naar het publieke leven?

“Ik begon als een militant in 1973; dat zijn 45 ononderbroken jaren. Mijn rol in deze campagne was die van een militant, en een militant heeft geen mandaat nodig. Ik bracht vele jaren door bij de partij zonder een mandaat na te streven. Mijn mandaten stelde ik ter beschikking van het project en vandaag is het goed zoals het is. Voor de eerste keer in mijn leven breng ik tijd door met mijn kleinkinderen, tijd die ik niet had voor mijn eigen kinderen. Ik moest iedere week naar Brasília, bracht de jongste zeven jaren vrijwel volledig door in de hoofdstad. Het is een verrijkende ervaring om dichtbij de familie te leven. Ik ben gemotiveerd, ik draag veel bij, geef voordrachten. Een mandaat is geen beroep, het is een moment”.

Hoe ziet u de eerste acties van Bolsonaro in relatie tot het buitenlands beleid, hoe kunt u voorkomen dat prioriteit wordt gegeven aan de Mercosul?

“In de afgelopen 15 jaar hebben we US ​$ 276 miljard geëxporteerd naar de Mercosul, waarvan 90% producten met ingebouwde technologie en een hoge toegevoegde waarde. Mercosul is van fundamenteel belang voor de industrialiseringsstrategie van Brazilië. Tegelijkertijd heeft Bolsonaro al geruchten opgewekt in relatie tot China, onze grootste handelspartner. In 2017 exporteerden we US$ 47 miljard naar China en hadden we een overschot van US$ 20 miljard. Naar de VS exporteerden we US$ 26,8 miljard en hadden we een overschot van slechts US$ 2 miljard. Bolsonaro slaagt er ook in om de relatie met de Arabische wereld te ondermijnen waarnaar we exporteren, in 2017 R$ 11,6 miljard. Voor Israël in dezelfde periode exporteerden we slechts US$ 466 miljoen. Dat wil zeggen, als hij doorgaat met deze houding van een olifant in een porseleinwinkel en een einde maakt aan de MDIC, zal dat niet alleen het land commercieel isoleren, het zal elke strategie van economische ontwikkeling in gevaar brengen en het proces van deïndustrialisatie van Brazilië verdiepen. Als hij dat in een week heeft kunnen doen, stel je voor wat dat wordt tot aan zijn inauguratie in januari. Bolsonaro en Trump hebben veel gemeen. Ze vertegenwoordigen niet alleen extreem-rechts, maar gebruikten ook fake news om verkozen te worden, net zoals ze de belangen van de USA vooropstellen”.

Bron

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#Mercosul #CiroGomes #JoséDirceu #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #DonaldTrump #JairBolsonaro #Brasília #PauloGuedes #AloizioMercadante #PT #Lula #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page