top of page
  • Observer

Meubelen kopen, gemaakt van Braziliaans hout, is fout?

IbamaMadeira

“Over enkele dagen zullen wij de namen bekendmaken van de landen die illegaal hout importeren vanuit Brazilië, afkomstig uit ons immens grote Amazonegebied”, zo beloofde president Bolsonaro tijdens de koepel van de Bric-landen, via een video-conferentie, en: “Op die manier tonen wij aan dat landen, die kritiek geven op Brazilië, deels medeverantwoordelijk zijn”.

Het openbaar ministerie en de federale politie zoeken samenwerking met Europese landen, met het oog op de identificatie van bedrijven die illegaal hout importeren uit Brazilië, en om straffen op te leggen. Procureur Leonardo Galiano, verantwoordelijk voor de operatie Archimedes die een keten van illegale export blootlegde, bevestigt dat het hout niet door landen aangekocht wordt, maar wel door bedrijven in die landen.

“Diverse Europese bedrijven zijn hierin betrokken. Het gaat hier niet om een handel tussen twee landen. Het zijn bedrijven die deze grondstoffen aankopen om meubelen of vloeren mee te maken. Het gaat om hout met een grote toegevoegde waarde”, aldus de procureur.

De Braziliaanse houtmarkt wordt historisch gekenmerkt door illegale activiteiten. Er bestaan geen exacte cijfers over de omvang van de criminele handel in de sector, maar er wordt geschat dat 90% van het hout dat naar het buitenland gaat, illegaal gewonnen werd.

In 2017, in de eerste fase van de operatie Archimedes, werd 10.000 kubieke meter hout in beslag genomen. In lengte uitgespreid staat dit gelijk aan de afstand tussen de hoofdstad Brasília en de stad Belém – Pará. De lading was bestemd voor andere deelstaten, landen in Noord-Amerika, Azië en Europa.

IbamaFiscal

De reactie van de president is zijn manier om in te gaan tegen wat hij omschrijft als “niet te verrechtvaardigen aanvallen” op Brazilië, met betrekking tot het Amazonegebied. Over de inkrimping van de middelen voor het instituut Ibama (milieu orgaan – verantwoordelijk voor de inspectie) zei hij geen woord. Milieuminister Ricardo Salles zal de geschiedenis ingaan als de man die zonder blikken of blozen verklaarde: “Laten we gebruikmaken van de aandacht die nu naar de pandemie gaat, om er een reeks verzachtende spelregels door te duwen”. Hij zei dit tijdens de omstreden ministeriële vergadering in april van dit jaar.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Ibama

#BRIC #RicardoSalles #Pará #JairBolsonaro #Brasília #Amazonegebied #Belém #Ibama #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page