top of page
  • Observer

Michel wil zichzelf opvolgen

Temer-Candidato

Michel Temer (77) is een Braziliaanse politicus, op dit moment de 37ste president van de republiek. Van 2011 tot 2016 was hij de 24ste vicepresident van Brazilië onder president Dilma Rousseff. Naar aanleiding van de afzettingsprocedure tegen Rousseff werd Temer op 12 mei 2016 aangesteld als interim-president. Na de formele afzetting van Rousseff op 31 augustus 2016 werd Temer die dag officieel president. Hij werd aangesteld tot de volgende presidentsverkiezingen in 2018.

Temer besloot nu om zijn politieke legaat & reputatie te verdedigen middels een kandidatuur bij de volgende presidentsverkiezingen, in oktober van dit jaar. Die beslissing is recent, volgens Temer sinds een maand en half geleden. Voordien had hij andere, meer eenvoudige ambities: terug naar huis keren, zorgen voor zijn (veel jongere) echtgenote Marcela Temer (34) en zijn jongste zoontje Michelzinho, uit de politiek stappend. De radicale ommekeer heeft alles te maken met het vooruitzicht dat zijn politieke tegenstrevers “hem zouden aanvallen op moreel vlak met de bedoeling om alles wat hij tot nog toe deed, af te breken”, aldus Temer in een interview, toegestaan aan het tijdschrift Istoé.

“Zo gaat dat in Brazilië: wanneer een regering vervangen wordt door een nieuwe regering, dan breekt die alles af wat de vorige regering realiseerde”. Temer heeft een andere ambitie, met name het behoud van de limieten van de uitgaves van de overheid, de hervorming van de arbeidswetgeving, de daling van de intresten & inflatie en de hervorming van de pensioenen (die er vooralsnog niet kwam), onderwerpen die op zijn agenda stonden, al dan niet verwezenlijkt.

Temer verdedigt zichzelf door te verwijzen naar zijn eigen biografie, 30 jaren politieke geschiedenis, inclusief driemaal het voorzitterschap van de kamer van volksvertegenwoordigers. Hij zegt dat hij niet kan aanvaarden dat zijn imago bevuild wordt door “ingebeelde” beschuldigingen van corruptie. Hij voegt eraan toe dat een aantal van zijn beschuldigers achter de tralies zaten of zitten.

De president heeft tijd tot augustus om zijn kandidatuur officieel te bevestigen: “Ik redde het land van het failliet. Daar ben ik trots op en het is nodig dat dit openbaar wordt gemaakt en dat kan via mijn kandidatuur. Zoniet zouden mijn politieke tegenstrevers mij aanvallen zonder dat er een antwoord komt. Het zou van lafheid getuigen indien ik me niet kandidaat zou stellen”.

Een andere motivatie voor zijn kandidatuur, niet bevestigd door Temer, zou kunnen te maken hebben met het behoud van een gepriviligieerde rechtspraak (foro priviligiado), het recht van verkozenen om beoordeeld te worden door het Supremo Tribunal Federal (STF) waar alles veel trager verloopt. Temer kan hierdoor op dit moment niet aangeklaagd worden voor de beschuldigingen tegen zijn persoon. Dat zou wel kunnen wanneer hij uit de politiek stapt.

Michel Temer

Michel Miguel Elias Temer Lulia werd op 23 september 1940 geboren in Tietê als kind van een familie met Libanese achtergrond. In een interview met een Libanese televisiezender verklaarde hij dat zijn familie afkomstig is uit Koura, dicht bij Tripoli in Noord-Libanon. Daarmee was hij de tweede vicepresident van Brazilië van Libanese origine, na José Maria Alkmin en de eerste Braziliaanse president.

Hij is doctor in de rechten na studies aan de universiteit van São Paulo, waar hij nu professor grondwettelijk recht is. In São Paulo was hij eerder ook procureur en Staatssecretaris voor Publieke Veiligheid. Hij is lid van de Braziliaanse Democratische Beweging Partij (nu MDB) maar was tijdens de presidentsverkiezingen in 2010 de vice-kandidaat van Dilma Rousseff, van de Arbeiderspartij (PT). Sinds 1 januari 2011 was hij haar vice-president. Hij was tot 2011 de voorzitter van de PMDB, maar omdat de Braziliaanse grondwet niet toestond dat hij dat ambt cumuleerde met het vicepresidentschap, moest hij die functie opgeven. Hij is echter ( niet officieel) nog steeds de leider van de MDB. Hij werd hij zes opeenvolgende keren verkozen als volksvertegenwoordiger voor São Paulo en nam hij deel aan de grondwetgevende vergadering van 1988.

Toen Rousseff in 2015 op het dieptepunt van haar populariteit was, keerde Temer zich tegen haar en verliet hij de regering. Na Rousseffs val over de (vermeende?) vervalsing van de staatsbegroting werd Temer op 12 mei 2016 benoemd tot interimpresident van Brazilië. Hij benoemde daarop een conservatief kabinet, die in meerderheid op het moment van benoeming verdacht werden in corruptie. Op 31 augustus 2016 werd Rousseff definitief afgezet en werd Temer officieel de nieuwe president. Hij werd sindsdien een bijzonder impopulaire leider. Er lopen diverse corruptiezaken tegen Temer, vooralsnog zonder politieke gevolgen.

Marcela-Michel

Michel Temer is tweemaal getrouwd en heeft drie kinderen uit zijn eerste huwelijk, een kind uit een relatie met een journaliste en een kind met zijn huidige vrouw Marcela (foto).

Foto's: Fotos Públicas - Marcos Corrêa - PR

#MarcelaTemer #BraziliëNieuwsOnline #PT #MichelTemer #Istoé #DilmaRousseff #MDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page