top of page
  • Observer

Middelbare scholieren krijgen een studiebeurs


Camilo Santana

Het nieuws dateert al van enkele weken geleden, maar maakte weinig ophef in de Braziliaanse pers. O Globo melde gisteren dat het project reeds ver gevorderd is. Waarover het gaat:


Leerlingen uit families met een laag inkomen krijgen een studiebeurs die hen op de schoolbanken moet houden, naast spaargeld dat ze kunnen opnemen na voltooiing van deze fase van het onderwijs. Het nieuws werd bekendgemaakt door minister van Onderwijs Camilo Santana (foto), op 26 september: "We zijn bezig met de afwerking, rekening houdend met de beschikbare middelen van het ministerie van Onderwijs, evenals dat van Sociale Ontwikkeling." Volgens de minister geeft ongeveer 7% van de middelbare scholieren er voortijdig de brui aan.


"Het idee bestaat erin dat wij een steun kunnen garanderen op het moment dat een leerling begint in het middelbaar, op de leeftijd van 14 of 15 jaar, meestal op het moment dat hij aan het werk moet omwille van de familiale moeilijkheden. Dan laat hij de school in de steek, spijbelt teveel of slaagt niet in de examens. We voorzien een maandelijkse uitkering en een spaarpot die beschikbaar is aan het einde van de middelbare studies. De studiebeurs is bedoeld als hulp voor de dagelijkse kosten. Het spaargeld kan gebruikt worden door de leerling voor individuele projecten, zoals het opstarten van een autonome activiteit, ofwel om verder te studeren aan een faculteit. In beide gevallen zullen er tegenprestaties geëist worden, zoals aanwezigheid in de school en slagen in de studies.


Internet


Starlink van Elon Musk is het enige bedrijf dat kan voldoen aan de nieuwe eisen voor een internetverbinding via satelliet, voor 40.000 scholen van de 138.000 bestaande publieke onderwijsinstellingen die president Lula een verbinding met het internet wil bezorgen tegen 2026. De voorwaarde zag het licht in augustus door een decreet van het ministerie van Onderwijs waarin de minimale verbindinssnelheid voor scholen vastgelegd werd op 50 Mbps. Geen enkel ander bedrijf dat actief is via een satellietverbinding kan momenteel voldoen aan deze parameter, ook niet het staatsbedrijf Telebrás.


Satellietverbindingen, een tak van de activiteiten van Starlink, zijn de optie om internet naar afgelegen gebieden van Brazilië te brengen, zonder glasvezelinfrastructuur – een veelgebruikte technologie in grote stedelijke centra en afwezig in gebieden met 40.000 scholen. Deze onderwijseenheden werden een prioriteit van de overheid bij de lancering van het programma "Estratégia Nacional de escolas Conectada", op 26 september. De meeste van deze scholen bevinden zich in de noordelijke- en noordoostelijke regio's van Brazilië, inclusief in het Amazonegebied.


De door de Braziliaanse regering vastgestelde parameters liggen boven de internationale aanbevelingen en boven wat in de Verenigde Staten wordt toegepast. De ITU (International Telecommunication Union), het agentschap voor communicatietechnologieën van de Verenigde Naties, heeft voor 2030 een doelstelling van 20 Mpbs gesteld voor scholen over de hele wereld. De Amerikaanse overheid werkt met 25 Mbps.


In Groot-Brittannië is de aanbevolen snelheid 100 mbps. Het land wijst er echter specifiek op dat snelheid moet worden bereikt met glasvezel, een technologie die lokale infrastructuur vereist en hogere snelheden mogelijk maakt. Satellieten worden gezien als oplossingen voor afgelegen locaties zonder infrastructuur, gemeenschappelijke kenmerken in regio's van Brazilië.


De Europese Unie stelde een minimum vast van 30 Mbps in 2020. Het doel voor 2025 is 1 Gigabit per seconde. In de EU zijn er landen die een mondiale referentie vormen op het gebied van onderwijs, zoals Estland en Finland, ook op het gebied van infrastructuur dynamiek.


Agência Brasil - Estadão


Foto: Fabio Rodrigues-Pozzebom/ Agência Brasil

2 weergaven0 opmerkingen
bottom of page